Дали не сме станали, без да разберем, част от авангардните опаковани композиции в стил Кристо - чудят се русенци, които минават покрай прословутото русенско Кръгово и през неговия подлез. 
Високи храсти, които бяха ефектно засадени в кръгли лехи и непосредствено след фанфарното рязане на лентата на обекта зеленееха и радваха минувачите, днес са плътно покрити с черни брезентови чергила. „Опаковането“ стана още през есента. И минувачите логично решиха, че целта е декоративните растения да бъдат предпазени от резките температурни амплитуди, характерни за зимните месеци.

Зимата беше удивително мека. Но ето че дойде и  същинската пролет, по гори и по ливади нацъфтяха цветята, а работниците от общинското предприятие „Паркстрой Русе“ защъкаха в лехите на централния площад и взеха да бучкат теменужки и шарени иглики. Но двата храста в подлеза и другият току пред самата зала „Арена Русе“ - безсмислената мегаломанска гордост на предишни местни управляващи, така и си останаха чергилосани. И през април, и през май, и през юни... От около месец и половина, когато температурите взеха да гонят рекорди и русенци си припомниха защо прекрасният им град не е място за радостно живеене през лятото, гледката на здраво опакованите в траурно черно растения е не просто слисваща, а откровено потискаща. То е все едно на 40-градусовото слънце да видиш човек, облечен с дебело вълнено палто с всичките копчета закопчани догоре. 
Дали пък това не е някаква специална терапия, прилагана спрямо трите клети храста? Или може би е проява на нечия отмъстителна агресия спрямо това място? Защото впрочем и останалите лехи в подлеза са оставени на произвола на съдбата, никой не ги поддържа и там волно зеленеят репеи и диворястящи билки... И въобще - защо и докога минаващите през подлеза ще трябва да виждат тази сащисваща гледка?  
Потърсихме отговор от общинското предприятие. 
А той се оказа обидно елементарен. 
Просто нашите работници не успяха да направят с храстите каквото трябваше когато трябваше - това каза Гергана Георгиева от „Паркстрой Русе“, която отговаря за цъфтящите насаждения. Обработката на храстите трябвало да стане през април и май, но тогава работниците не сколасали да се погрижат за тях, тъй като били ангажирани да пръскат заради коронавируса /ах, този вездесъщ Covid-19!/. Изтърван е моментът и сега вече няма смисъл да се прави каквото и да било, каза Георгиева. Храстите на Кръговото ще се наложи да дочакат следващата пролет - наесен няма смисъл да се свалят брезентите... 
Какво пък - общинското предприятие „Паркстрой Русе“ бърза работа няма. Важното е да зацвети пред Общината, та от прозорците на когото трябва да се открива класическа чудна гледка. А за другите русенци остава уникалната възможност да се докоснат до авангардните опаковани инсталации и да си представят, че още малко и ще се озоват на Плаващите кейове...