Най-ниските резултати от националното външно оценяване по български език и литература е в училища, където преобладават ученици, за които майчиният език не е български. Това сочат данните от анализа на Регионалното управление на образованието.
В осем от тези училища с изпитния материал са се справили по-малко от една четвърт от всички ученици - това показва сериозни пропуски, каза началникът на РУО Росица Георгиева. Най-ниският резултат е 12 на сто, а най-високият - 85 на сто. Най-добре са се представили седмокласниците от Математическата, „Любен Каравелов“, Европейското, „Иван Вазов“, „Отец Паисий“, Дойче шуле, „Христо Ботев“, Училището по изкуствата, „Възраждане“. 
Още по-широка е амплитудата в резултатите, които показват до каква степен учениците са усвоили материала по математика - най-ниският резултат е 12%, а най-високият - 90%. Традиционно най-добрите математици са в Математическата гимназия и училищата „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“, Европейското училище, „Христо Ботев“, „Отец Паисий“, Дойче шуле. 
В гимназиите в областта остават 233 свободни места. За тях ще се състезават 75-те деца, които не бяха приети никъде на първо класиране. 
Очевидно няма да бъдат попълнени абсолютно всички обявени места, но това не означава, че броят паралелки е застрашен, обясни Георгиева. Част от 64-те паралелки в професионалните гимназии са защитени /минимумът при тях е 9 ученици/ или с недостиг - сформират се с минимум 12 ученика. А и не е задължително всички останали класове да бъдат запълнени до максималните 26 бройки - достатъчно е да са записани задължителните най-малко 18 осмокласници. 34 от обявените общо 1665 места за осмокласници са запълнени още преди първо класиране с деца със специални образователни потребности, добави Росица Георгиева.