25 русенски художествени проекта ще получат финансова подкрепа по линия на общинската програма за подпомагане на интересни и полезни идеи в сферата на културата. Общо са депозирани 33 проекта, като 8 от тях не са събрали достатъчно точки, за да участват във финансирането.
Не сме робували на предварителни симпатии и предпочитания, искаме да наложим обективното класиране на художествените идеи, каза зам.-кметът Енчо Енчев. Той акцентира върху подкрепата, която ще получат за първи път организаторите на авторитетния национален ученически конкурс за литературно творчество „Стоян Михайловски“ и върху други интересни и приносни арт инициативи.
Цялата сума от 62 892.39 лева се разпределя в зависимост от поисканите от авторите на проектите суми и според преценката на специално назначената комисия. Пари се отпускат за фестивала „Светът е за всички“ на сдружение „Смело сърце“, за виртуалната изложба на Училището по изкуствата, за издаването на нов брой на списание „Брод“, за конкурса за млад режисьор на драматичния театър и за международния литературен фестивал на дружество „Елиас Канети“. Помощ получават проект на читалището в Тетово, Регионалният тв център, Дружеството на художниците за 75-годишния юбилей, театър „Камила“ за дигиталния продукт „Шутът на Червенския болярин“. Сборник съвременна българска драматургия, албум „100 години русенски оперен театър“, 60-годишният юбилей на фолклорен танцов театър „Найден Киров“, изложба „Резонанс“ на галерията, спектакълът „Женитба“ на студентския театър „Пирон“, книга за Васил Левски са сред одобрените предложения.