Коронавирусът официално остави вчера Русе без кмет. След като титулярят Пенчо Милков бе приет в понеделник в Белодробната болница с доказана инфекция и бронхопневмония, вчера положителни тестове дадоха двама от заместниците му - назначеният да го замества по време на лечението Енчо Енчев и Златомира Стефанова. Другите двама заместници - Магдалина Илиева и Димитър Недев, са поставени под 14-дневна карантина като контактни с Милков. В задължителна домашна изолация са още секретарят на Общината Димитър Генков, временният главен архитект след оставката на Живка Бучуковска - Весела Иванова, директори на дирекции и други служители.  
За да не се допусне пълен вакуум в местната власт, който би забавил много процедури и публични услуги, е взето решение зам.-кметът Димитър Недев да поеме временно пост №1 и да работи дистанционно. Заради усложнената ситуация Председателският съвет на ОбС вчера заседава онлайн с участието и на кмета ПенчоМилков и реши сесията да се отложи за 31 юли.
Добрата новина е, че новозаразените Енчев и Стефанова нямат характерните за коронавирус симптоми и са на домашен стационар под наблюдението на личните им лекари.
По-тежко, но овладяно е състоянието на Пенчо Милков.
„Кметът Пенчо Милков е с пневмония и кашлица, температура до 37.5 градуса и отпадналост, но състоянието му е стабилно. Лечението с него се провежда по стандарт, както това се прави с останалите не шестима пациенти с коронавирус“, каза вчера  управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев.
До ранния следобед вчера РЗИ бе установила 31 контактни с кмета, съобщи директорът на инспекцията д-р Маргарита Николова. Броят им обаче ще расте и Русе може да се превърне в т.нар.клъстерно огнище, тъй като Пенчо Милков е почувствал първите признаци на заразата още на 1-2 юли, а се е тествал чак на 6-и, като през това време се е срещал с много хора в Общината и извън нея.
Новината за проникването на заразата по високите етажи на местната власт изви опашка пред частната лаборатория „Здраве“, където общински служители се тестваха масово по PSR метода за наличието на вируса.  
Още три жени с К-19 са установени вчера. Едната е 26-годишна безработна, която е контактувала с двама души. Другата е на 58 и по домовете си заради срещи нея за две седмици ще останат 18 души. Третата заразена е на 73 години, страда от диабет и високо кръвно налягане и е настанена в средно тежко състояние в „Медика Русе“. За нея не са установени контактни лица.