Руски служители и Православната църква в Кремъл призоваха за предпазливост заради призивите в Турция за промяна на статута на храма "Света София".

Припомняме ви, че Върховният съд в Турция обсъжда дали едно от архитектурните чудеса на света може да се превърне в джамия, ход, който може да разпали напрежение със Запада и християнската общност.

Очаква се решението за сегашния музей да бъде взето в близките дни.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че е "силно загрижен" от ходовете на властите в Анкара, описвайки "Света София" като "един от най-големите паметници на християнската култура".

"Заплаха за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация, а следователно и за нашата духовност и история", се казва в изявление на руския патриарх.

"И до днес за всеки руски православен човек "Света София" е велика християнска светиня", каза той и призова турското правителство да внимава.

Той каза, че промяната на настоящия неутрален статус на историческата сграда ще причини "дълбока болка" сред руския народ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че бъдещето на историческия обект е вътрешен турски въпрос, но добави, че се надява статутът на "Света София" като световно наследство да бъде отчетен.

Той каза, че бившата катедрала е "световен шедьовър", който има "свещена стойност" за руснаците.