Преживяемостта на раковоболните пациенти нараства през последните години и това се дължи на системната терапия, която има за цел да спре бързо делящите се клетки да обхванат организма на болния, каза на пресконференция вчера новото попълнение в екипа на Комплексния онкологичен център - началникът на отделението по медицинска онкология д-р Гюлер Солакова, която идва от болницата в софийския квартал „Дървеница“.
Съсредоточената върху определено раково заболяване терапия се прави с таблетки, които след системна употреба спират да действат на тумора, защото той свиква с тях. Затова се преминава към спиране на развитието на рака с имунотерапия, която навлезе в онколечението през последното десетилетие, посочи д-р Солакова. В тази терапия се използват белтъчни молекули, които се свързват с рецептори в организма и  активират имунната система да разпознае тумора и да се бори с него. Вливането се прави за половин час през определен период от време. Така ефектът е траен и дълго време, след като е преустановено лечението, защитата на имунната система продължава, обясни специалистката. Тази терапия е много по-добра от химиотерапията, която определено плаши пациентите заради страничните ефекти, до които води.
Имунотерапията навлиза пробивно в лечението на малигнения меланом, който винаги е бил проблем за пациентите заради минималната успеваемост с класическите цитостатици и удължаването на живота само с 6-9 месеца. С тази терапия обаче преживяемостта на болните от този вид рак е около 30 месеца, каза д-р Солакова и обясни, че имунотерапията ще се прилага на пациенти с малигнен меланом и с недребноклетъчен карцином на белия дроб. След това пациентът ще се поема от лъчетерапевти.
Последните данни за 2019 година сочат, че се наблюдава повишаване на ранното откриване на раковите заболявания, което се дължи на подобряване на здравната култура, в резултат на което хората си правят изследвания още при първите симптоми на неразположение, посочи управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров. Той предположи, че догодина ще има спад в ранното откриване на карциномите, тъй като заради коронавируса и мерките, свързани с него, русенци масово не ходят в Онкоцентъра за изследвания и това ще доведе до лоши последици.