49-годишна медицинска сестра от Центъра за спешна медицинска помощ е дала положителна проба за коронавирус и е настанена на кислородна терапия в Университетска болница „Медика Русе“, съобщи вчера директорът на центъра д-р Иванка Маринова. Заразената сестра е получила симптомите по време на нощно дежурство и колегите й са я изолирали от екипа, което е предпазило обслужените през тази нощ пациенти. Това е първият случай на медицински работник с Ковид-19 сред спешните медици в Русе, които са подложени на риск от заразяване с коронавирус при посещенията на адреси.
Сестрата с над 20 години стаж в Спешна помощ е била в едноседмичен отпуск, който е прекарала на море и на планина. На 29 юни тя се върнала на работа за нощно дежурство, но вдигнала температура около 38 градуса, почувствала болки в гърдите и главата и колегите й я оставили в сградата на Спешна помощ, докато те са посещавали заявените адреси същата нощ, обясни д-р Маринова. Тя успокои, че това изключва вероятността посетените пациенти да са заразени с коронавирус. На следващия ден се появила и суха кашлица, медицинската сестра отишла в болница „Медика Русе“, където й е направен PCR тест. На 1 юни пообед той показал положителен резултат.
Заради потвърдената зараза здравната инспекция е поставила цялата смяна от 10 човека - лекар, пет фелдшери и четирима шофьори, под карантина за 14 дни. Установено е, че преди да бъде излезе положителният PCR тест, същият екип е изкарал още една смяна. Отсъствието му за две седмици обаче ще натовари останалите медици в Спешна помощ и вчера д-р Маринова правеше нови графици, според които останалите им колеги ще работят две седмици с по-малко почивки.
В сградата на Спешна помощ е извършена пълна дезинфекция, но работата на екипите не е спирала. Контактните със сестрата хора от близкото й обкръжение също са поставени под 14-дневна карантина от РЗИ.