В момента в цял свят се разработват 141 ваксини срещу новия вид коронавирус, написа генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. Статията му е публикувана във вестник „Вашингтон пост“.

САЩ бяха един от най-важните партньори на СЗО от момента на създаването на организацията през 1948 г. „Работихме заедно за подобряването живота на милиони хора по цял свят“, се подчертава в публикацията.

Ако САЩ се върнат към тази жизнено важна работа, не трябва да разсъждаваме в рамките кой ще пострада или какво ще бъде изгубено, защото последиците ще засегнат всички ни, предупреди Гебрейесус.

Според него пандемията от коронавирус е показала, че международната общност се нуждае от сътрудничество, за да реши кризата в здравеопазването.

Разработката на ваксина е започнала веднага след информация в мрежата за появата на вируса и в момента в света се разработват 141 ваксини. След няколко месеца е напълно възможно да има такава, но тя няма да гарантира пълна защита.

Гебрейесус изразява загриженост, че светът остава незащитен пред бушуващата опасност в областта на здравеопазването – в момента се води битка срещу по-незабележимата устойчивост спрямо противомикробни препарати.