Намаляване на наказанието би било проява на неоправдан либерализъм спрямо И.М., а присъдата от 3 години затвор и 5000 лева глоба е съвсем справедлива. Това заключиха апелативните съдии във Велико Търново и потвърдиха решението на колегите си на първа инстанция от Окръжния съд в Русе от 8 октомври 2019 година.
Наркоразпространителят стигна до съд, след като бе задържан на 23 октомври 2018 година. Тогава той бе засечен от полицаи в момент на продажба на екстази. В него бяха открити електронна везна, метален гриндер, 4 банкноти по 5 лева, получени от сделката, и бяло кристалообразно вещество. Назначената впоследствие експертиза установила, че той е разполагал с амфетамин на стойност 52 лева, метамфетамин за 4 лева и екстази за 40 лева. Вещите лица констатирали и следи от марихуана по използваната от него електронна везна. 
До съд стигна и наркоклиентът, който направил самопризнания и през май 2019 година се съгласил да влезе доброволно в затвора за 7 месеца и да плати 1000 лева глоба.
През 2017 дилърът чул друга присъда за 3 различни престъпления - шофиране след употреба на амфетамин и канабис, и то няколко месеца след засичането му да кара без книжка. Отделно се движил с регистрационни табели, издадени за друга кола. Тогава чул присъда от 1 година условно, която обаче се трансформира в ефективна след поредното му осъждане.