84-годишен пенсионер с тежки придружаващи заболявания и обилно кървене от простата е опериран успешно от екип от Съдова хирургия в университетска болница „Канев“.  
В резултат на кървенето пациентът е приет в Урологията с много нисък хемоглобин. Като утежняващи състоянието му обстоятелства лекарите отчитат преживения инфаркт, поставеният стент и хапчетата за разреждане на кръвта, които правят операцията рискова. На възрастния мъж са направени няколко кръвопреливания, които го стабилизират. Тогава началникът на отделението д-р Венцислав Георгиев прави консулт с колегата си от Съдова хирургия д-р Георги Георгиев и двамата решават, че пациентът може бъде опериран.
Сформиран е екип начело със съдовия хирург д-р Стоян Генадиев, който през артерията на крака запушва захранващите съдове на простатата само с едно убождане и кървенето спира. Три дни по-късно пациентът е изписан с нормализиран хемоглобин.
Тази операция е лека, но отнема време за изследване с рентген и изисква изключителна прецизност, защото трябва да се влезе в артерията, която е само 1 мм, каза за „Утро“ вчера д-р Генадиев. По думите му целта на екипа е при пациенти, които са с повишен риск за операции, емболизацията да се направи от първия път. В случая точно това постигнахме и само за три дни възрастният пациент се изправи на крака и бе изписан, обясни д-р Генадиев. И допълни, че от началото на годината това е седми пациент над 70 години с кървяща простата, който е опериран успешно през артерията на крака. Самата операция е безплатна за пациентите, защото е по здравна каса, но консумативите за нея в размер на 2000 лева се поемат от болницата, уточни съдовият хирург.