Блокада на Дунав мост заради проблемната и неизправна система за заплащане на пътните такси подготвят малките превозвачи на 15 юли. Това съобщи вчера в Русе обикалящата из страната в подготовка превръщане на политическия си проект от столичен в национален Мая Манолова. Думите й бяха потвърдени от Асоциация на малките превозвачи в лицето на Мариета Иванова. От организацията, която вече организира протести срещу тол системата в началото на годината, настояват винетките да бъдат върнати, дори да са двойно и тройно по-скъпи, стига настоящата система да отпадне. Основният проблем, който превозвачите срещат с нейното ползване, е, че плащанията, които правят, не се отчитат, шофьорите излизат нередовни и в резултат търпят глоби.
Според Иванова опитите за нормална комуникация и отправените петиции не са дали резултат, затова превозвачите подготвят колективни искове и са планирали протеста на кръговото на Дунав мост. А ако не се предприемат мерки, са готови да протестират всяка седмица, но не и да търпят този „жив рекет, който се разиграва по пътищата“.
Самата Манолова, която пристигна в Русе от Силистра, подчерта, че с очите си е видяла дългите 10-15 километра опашки и призова министрите на вътрешните работи и транспорта също да посетят Дунав мост, за да видят на какви „нечовешки условия и терор“ са подложени превозвачите. 
Бившият омбудсман изрази предположенията си, че Бойко Борисов щял да опита да удължи мандата на парламента и правителството с още 2 месеца и претекстът за това щял да бъде извънредното положение.
„Това е повече от тревожно и непочтено намерение на властта“, коментира Манолова.
Тя отбеляза, че държавата се е справила добре с кризата Ковид-19, но не е успяла да представи успеха си пред света. Затова и туризмът по Черноморието ще бъде тежко ударен. В същото време Манолова не пропусна да коментира обиколките на Борисов с джипката си, като според нея те са тур за събиране на овации, но с която пропуска да посети местата с реални проблеми като пътя Русе-Кубрат.
Срещу трагичното състояние на отсечката на 4 юли ще протестират жители на седем населени места. Акцията ще се състои от 14 часа на кръстовището на „Джъмбо“, съобщиха организаторите. Ще бъде затворен пътят в посока Кубрат, като ще оставят главния път Русе-Разград свободен за преминаващите.
Останалите без работа и без заплати служители на фалиралата Корабостроителница също присъстваха на брифинга на Манолова и споделиха, че имат да вземат хиляди левове, но никоя институция не им съдейства, затова също са готови на протестни действия.
„Причината е, че липсват ведомостите. Те са все още в администрацията на Корабостроителница, която пък е запечатана. Право да влезе в нея имат изпълнителният директор и синдикът, но те са незаинтересовани и само си прехвърлят топката. От 3 години сме освободени от работа, а от 1 година сме подали заявления за дължимите обезщетения“, разказа Юлияна Йорданова, която има да взема около 6000 лева. В сходно на нейното положение са още 110 души. Те таят надежди, че избраният преди седмица постоянен синдик, който все още не е обявен заради липса на официални правомощия, ще им съдейства.  
„Още като омбудсман бях ангажирана с проблема на Корабостоителницата и тогава беше изумително как в продължение на 1 година и половина не бе разгледана молбата по несъстоятелност. Алармирам Инспекция по труда в Русе и клонът на НОИ да бъдат така любезни да си свършат работата“, коментира Манолова.