Футболистите на „Дунав“ удариха „Арда“ в Пловдив с 2:0 в мач без значение. Победата обаче дойде навреме и като мехлем за нараненото самочувствие на отбора. При това трите точки бяха напълно заслужени, нищо че старши треньорът на кърджалийци Николай Киров потърси причината за загубата в двата бързи жълти картона на Стойчо Атанасов. Стойчо да е мислил - Юлиан Ненов, един от най-добрите в русенския тим, го надбяга два пъти и го принуди да избира дали да го изпусне напълно, или да го спира с брутални фаулове. И за 20 минути му осигури направление към душовете.
С двата гола през първото полувреме - засичането на Григор Долапчиев след центриране и фамозен изстрел на Свилен Щерев, който прати топката в сглобката, „Дунав“ се разписа за първи път в игра от... август миналата година. Тогава Стефан Христов, който не излезе сега на терена в Пловдив, прати кълбото зад вратаря на ЦСКА. Не се появи и капитанът Диян Димов, което прави успеха на дунавци още по-престижен.
Затова пък на игрището като титуляр бе Димитър Тодоров. Скромно и тихо момче от школата на „Дунав“, родено през 2003 година! Митака, както го наричат в кухнята на клуба, зае позицията на Александър Исаевски и се справи като футболист с поне 100 мача в елита на българския футбол. А срещу него налитаха бивши и сегашни национали - Светослав Ковачев, Радослав Василев, Спас Делев. Активен в неговата зона бе и опитният Иван Коконов.
И Митака направи така, че уж големия техничар Ковачев просто се изпари. Все едно го нямаше. Спря на няколко пъти с безупречни шпагати и бързака Делев. Коконов и Василев се удариха в него като в Китайската стена.
Момчето нито веднъж не изрита топката напосоки, напротив - даде няколко прекрасни паса към Юли Ненов. Чувството му за вярно позициониране и игра тяло в тяло беше просто изумително.
Да не надуваме излишно клаксона, но все ни се струва, че на мача в Пловдив се роди един русенски футболист с бляскаво бъдеще не само в българския, но и в европейския футбол.
Навремето в „Народен спорт“ имаше рубрика „Запомнете това име“. Водеха я велики и неподражаеми журналисти като Александър Ясников и Митьо Ексеров, брат на тв коментатора Никола Ексеров.
Та, запомнете това име!
Това на Митака!
Като титуляр излезе още един юноша - Митко Русанов. Той се позагуби в шамарите на кърджалийската отбрана, но показа старание. Митко - видно е - има техниката, но се нуждае от по-сериозна физика.
Людмил Киров завъртя накрая в играта още две рожби на школата - тарана Симеон Иванов и дясното халф-крило Атанас Стамболов. Те влязоха малко притеснено в „оркестъра“, но пък оставиха добри впечатления с желанието си. Симеон даже „обръсна“ на два пъти с шпагати за картон звездата Спас Делев.
Ако има нещо, което да радва в този мач, това бяха изявите на „малките“. Да, може би не са готови напълно да понесат цялата тежест и отговорност на баражите, но пък заявиха претенции да бъдат добрия утрешен ден на „Дунав“.
Той може би ще продължи идния понеделник, когато русенският отбор ще бъде домакин на „Ботев“ /Враца/ /18.45/.
„Дунав“: Макенджиев, Цанков, Милчев, Тодоров, Николов, Щерев, Ненов, Кавалканте, Русанов, Лазаров, Долапчиев /Иванов, Ндонгала, Стамболов/.