Прокурорът от Окръжна прокуратура Николай Николов започна седмицата в обичайния си работен ритъм в своя кабинет, след като ден по-рано бизнесменът Пламен Бобоков потвърди в интервю пред БТВ, че е ходатайствал за него в конкурса за окръжен прокурор. В петък стана ясно, че името на русенския магистрат е замесено в нов казус, свързан с обвинения за участник в организирана престъпна група за внос и износ на отпадъци Бобоков - за търговия с влияние. Затова жилището и кабинетът на Николов бяха претърсени, а той бе разпитан от представители на Специализираната прокуратура.
В корена на новопоявилото се обвинение бяха телефонни съобщения между Бобоков и Николов, които бяха публично разпространени. От комуникацията се вижда, че се обсъждат действията преди и след провеждането на конкурса за избор на окръжен прокурор на 4 декември, когато за втори мандат бе избран Георги Георгиев. И двата пъти негов единствен конкурент за поста бе Николов, което доказва силата на амбицията му да заеме поста. Вероятно затова в част от комуникацията той пита „дали е още в играта“. Красноречиви бяха и изказванията му по време на събеседването за ниското ниво на Окръжна прокуратура и набелязаните от него проблеми в дейността й. Вероятно в този дух в текстовите съобщения между Николов и Бобоков се разменят реплики от рода на „как му опонирах“ и „бях страхотен, без да се хваля“. 
Вчера стана ясно, че започват проверки по отношение на работата на Николов по две линии - ще се ревизират последните 3 години от цялостната му дейност, включително преписките и делата, които са му били възложени, участията му в съдебни заседания и извършването на евентуални пропуски и нарушения. Очаква се до 10 юли да станат ясни резултатите от разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка. Тогава ще се преценят изводите и предложенията по отношение на Николов, включително и възможно отстраняване от длъжност.
Отделно Върховната касационна прокуратура ще проверява Николов за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.
Вчера част от прокурорите в Окръжна прокуратура не скриха горчивината си след случилото се и неприятната работна атмосфера, която вероятно ще се задържи и в близко бъдеще. Подобна ситуация изпитаха съдиите в Районния съд в Русе през 2015 година, когато техният колега Николай Стефанов бе задържан с обвинения за подкуп, но впоследствие бе окончателно оправдан и сега съди прокуратурата за недоказаното обвинение и преживените от него последствия и травми. 
„Прокуратурата на Република България заявява, че ще е безкомпромисна в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг“, казват в официално съобщение от обвинението.