Резултатите за създаването на ваксина срещу коронавирус са окуражителни, но не бива да създаваме очаквания за нещо, което може да не се сбъдне. Това е големият риск при ваксината – никой не знае дали ще бъде намерена и дали ще бъде ефикасна, заяви в ефира на bTV българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя подчерта, че дългосрочно решение на кризата несъмнено минава през лечение и ваксина. Според нея обаче понякога създаването ѝ отнема повече от 10 години и беше категорична, че не може да се прави компромис с нейната безопасност и ефикасност. Еврокомисарят обясни, че целта в момента е периодът да бъде скъсен между 12 и 18 месеца като оптималният вариант бил 2021 г. Тя изтъкна, че заедно с работата по създаването на ваксина, Европа трябва да бъде готова с производствения капацитет.

„Предстои много ясно да се следи коя компания как напредва. Не можем да чакаме ваксината да бъде намерена и в Европа да няма достатъчно производствен капацитет – трябва да изпреварим процеса. Има разработен инструмент за спешна помощ в размер на 2,7 млрд. евро, който позволява предварително да бъдат сключени споразумения с обещаващи компании (които са във фаза 2 и 3 на клинични тестове). Това ще донесе сигурност и работа в оптимални условия на учените. За последните 4 месеца са се случили „чудеса“ – учените са напреднали толкова, колкото обикновено им отнема години“, уточни Мария Габриел. 

„Европа има топ компании и учени. Сред първите три компании в света има и европейски. Предстои да видим докъде ще доведат клиничните тестове.
Регулаторната рамка трябва да е максимално гъвкава и да не се прави компромис със стандартите“, обясни еврокомисарят.

Мария Габриел обясни, че така, както са предвидени, тъй като преговорите още не са приключили, България ще получи 9 млрд. евро в грантове и 3 млрд. евро в кредити от средствата, предвидени за справяне с кризата.

Според нея България е сред страните, които са се справили добре с дистанционното обучение, но трябва да се работи за материално оборудване и за цифрови умения както за младите, така и за учителите.