Очаквано точката от дневния ред на вчерашното заседание на Общинския съвет с искане Общината да получава дивидент от общинските здравни заведения предизвика най-горещите и най-продължителните дебати. Куриозното бе, че още в началото зам.-кметът Златомира Стефанова обяви, че след среща с управителите на диагностично-консултативните центрове общината е взела решение да оттегли своето искане. Това обаче не попречи на всички, които вече бяха приготвили пламенните си речи, да ги произнесат от трибуната. 
Точно в момент, когато лекарите спасяваха животи и ДКЦ-ата понесоха сериозни загуби, да се въвежда изискване за дивидент в полза на общината, е неприемливо, каза Алисе Муртезова от ГЕРБ. Тя беше възмутена, че в протоколите от заседанията на постоянните комисии нейните изказвания не са отразени. Това е безпрецедентен случай, дотам ли стигна Община Русе - с тези пари ли щеше да си оправи бюджета, попита Бедрос Пехливанян от ГЕРБ. Д-р Теодора Константинова от ДСБ призова да не се политизира и здравеопазването и се обърна към управителите на ДКЦ в залата с настояване при възникнали проблемни ситуации да не забравят, че в ОбС има комисия по здравеопазване, към която могат да се обърнат. Станимир Станчев от СДС пък поздрави общинската администрация за оттегленото предложение и прикани съветниците да аплодират лекарите. 
Управителите на ДКЦ 1, Белодробната болница и Психодиспансера д-р Цветан Райчинов, д-р Светослав Дачев и д-р Теменужка Матева направиха кратки презентации на здравните заведения, като припомниха, че те са търговски дружества по регистрация, но не извършват сделки и да се говори за приходи и дивидент е много относително. Те благодариха за разумното решение да се оттегли искането за дивидент и накрая д-р Матева  пожела на всички психично здраве. 
Дивидентът за Общината ще бъде увеличен само за „Общински пазари“. Управителят Кунчо Кунчев увери, че целта на общинското предприятие е да генерира все повече приходи и че дружеството ще може да плати дивидент от 70 процента вместо досегашните 50 на сто.