Бизнесменът Пламен Бобоков, който е един от обвиняемите по делото за незаконен внос и преработка на боклук в България, е бил задържан заради неплатена гаранция ден, след като гаранцията всъщност е била внесена. Това съобщи пред Свободна Европа адвокатът му Ина Лулчева. Арестът е бил извършен в четвъртък сутринта от полицията в Русе по разпореждане на Специализираната прокуратура.

В края на май Специализираният наказателен съд остави Пламен Бобоков на свобода под гаранция от 1 млн. лв., но той обжалва размера ѝ. На 15 май адвокат Лулчева е изпратила уведомление до спецпрокуратурата, с което информира разследващите, че предстои магистратите да се произнесат по жалбата.

На следващия ден, 16 юни, спецсъдът обаче е отказал да я разгледа заради пропуснат срок, за което защитничката на Бобоков разбира по неофициален път на 17 юни. Веднага след това клиентът ѝ е направил два превода по сметката на спецпрокуратурата за общо 1 млн. лева.

Въпреки това в четвъртък сутринта наблюдаващият прокурор по делото Генка Брезашка е издала постановление за задържането на Пламен Бобоков с мотива, че до този момент не е уведомена за внесена от него гаранция. Междувременно защитата му официално получава определението, с което спецсъдът е оставил без разглеждане жалбата срещу размера на гаранцията.

„В разговор с Вас, около 9.45 часа на 18 юни 2020 г., Ви уведомих, че паричната гаранция е внесена и арестът се явява незаконен. Помолих Ви незабавно да се разпоредите за освобождаването на подзащитния ми Пламен Бобоков, като изрично Ви посочих, че обвиняемият има задължение да внесе определената сума като гаранция и няма в НПК определен срок за представяне на документ за внесената сума“, пише адвокат Лулчева в свой сигнал до прокурор Брезашка, с който Свободна Европа разполага.

Към сигнала защитничката на Бобоков е приложила вносна бележка за 900 000 лв. и платежно нареждане за 100 000 лв. – и двете с дата 17 юни.

Свободна Европа потърси за коментар говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов, който заяви, че информацията по случая все още се обработва и по-късно в четвъртък колегите му ще направят официално изявление.

Пламен Бобоков е обвиняем заедно с брат си Атанас, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души за участие в организирана престъпна група. Преди седмица Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно в ареста Атанас Бобоков, Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и Николай Миховски.

Става въпрос за добилото популярност още в края на миналата година досъдебно производство за вноса на боклук. То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия.

Свободна Европа