„От 17 години Община Русе не е вземала дивиденти от медицинските дружества, а сега, в условията на Ковид-19, когато всяка сфера на живота е засегната и точно на лечебните заведения всеки дарява и осигурява подкрепа, се предлага ние да вземем от тях дивиденти. И защо 15%, как са определени, няма мотивировка. Изключително порочно е да посегнеш на медицината в този момент дори и с 1%, тъй като във всички големи областни градове общините дотират болниците си, а не вземат от тях“. Това заяви на пресконференция председателят на групата съветници на ГЕРБ и общински лидер на партията Бедрос Пехливанян. Изказването му бе във връзка с предложението на кмета Пенчо Милков от лечебните заведения като търговски дружества, наред с „Общински пазари“ и „Общински транспорт“, да се търси дивидент. Става дума за ДКЦ 1, Центъра за психично здраве, Стоматологията, Медицински център 1, Белодробната болница и Комплексния онкологичен център.
„Цял свят е вперил надеждите си в здравеопазването. Бизнесът закупува апаратура, защитни средства и облекла, за да ги подпомогне, а в Русе искаме да вземаме от лечебните заведения. Трябва да продължи да се упражнява контрол, трябва да има строга отчетност, но не и да се вземат такива прибързани решения от днес за утре. Дори Световната здравна организация алармира, че не се знае как ще продължи ситуацията с коронавируса“, коментира общинският съветник Алисе Муртезова. 
Според съветниците от ГЕРБ всеки управител на болница трябва сам да прецени в какво да вложи печалбата си - дали в апаратура, сграден фонд или набиране на специалисти.
Обстоен коментар бе направен и по отношение на назначенията в общината и проведените конкурси.
„Четири партии управляват града. Това са БСП в широката си коалиция, Патриотите, ДПС и Атака, които наброяват мнозинство от 27 общински съветници, което с гласовете си приема предложенията на кмета. В резултат от това конкурсите са обгърнати от тайнственост и са земенни от купуване на мнозинство“, коментира съветникът от ГЕРБ Орлин Дяков. И даде пример как за част от конкурсите за директори на общински предприятия критериите са занижени и вместо магистър се търси бакалавър, като дори е отпаднало изискването за натрупан управленски стаж.
„Това са грозно нагласени назначения за конкретни хора без ценз, с цел да се гласува каквото иска кметът“, подчерта Дяков.
Темата бе коментирана и от Пехливанян, който осъди липсата на ресорен кмет по отношение на европейските проекти и развитие, какъвто имаше при предходния мандат. Председателят на групата на ГЕРБ подчерта още, че липсва оптимизиране и че се наблюдава назначаване на голям брой пенсионери за сметка на младите хора, като в същото време посочи за обезпокоителна тенденцията качествени хора сами да напускат. Като голям недостатък в предлаганата нова структура на общинската администрация той изтъкна сливането на разностранни области в една дирекция - здравеопазване, социални дейности, култура и спорт.
„Този човек трябва да е вундеркинд, тъй като от него се очаква едновременно да организира джаз-фест и да събира бездомниците от улиците“, коментира Пехливанян и посочи, че подобни способи се използват като възможност да се съкрати даден човек Хикс.
Съветниците от ГЕРБ са подготвили 7 питания, които ще отправят на сесията в четвъртък, като с усмивка подчертаха, че при този състав на местната власт може да достигнат и 17. Сред въпросите им ще бъде решението за закупуване на пътно-маркировъчна машина за 161 000 лева, която според тях ще бъде паметник, тъй като не е предвидено осигуряването й с материал, с който да работи, нито обучението на служители, които ще я използват.