Неочаквана находка зарадва треньорите и състезателите от клуба по кану-каяк. Те откриха изненадващо в хангарите две двуместни каякарски лодки, на които пише, че български националки са участвали с тях на Олимпиадата в Монреал през 1976 година и на световното в София сезон по-късно. Любопитното е, че лодките са изработени от дърво, каквито съдове в този спорт отдавна няма.
„Каяците са уникални. Нямам идея как са се озовали в Русе. Направени са от датска фирма. На ръка, нещо безпрецедентно. Това са шедьоври като цигулките „Страдивариус“. Направихме проучване и се оказа, че Ваня Гешева и Илияна Данчева /бивша директорка на Спортното училище в Пловдив/ печелят с една от лодките бронз на световното през 1977 година. Историята на другата лодка с игрите в Монреал засега е загадка. Тепърва ще разберем кои са били участниците в нея“, обясни пред „Утро“ треньорът в „Локо“ /Русе/ и преподавател в Спортното училище Евгени Недев.
Състезателите от клуба и учениците от школото вече шкурят лодките и ги подготвят за боядисване.
„Децата ще участват с тях на следващото държавно първенство. Шампионският дух в тези каяци би трябвало да им подейства. И как не - Ваня Гешева е олимпийска шампионка от Сеул, легенда в нашия спорт“, завърши Недев.