1548 седмокласници се явиха вчера на първия изпит от Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература. Във всички училища бяха спазени правилата за дезинфекция и безопасност, разстоянията между учениците, измерването на телесната температура на входа на училищата. Темата за преразказ, който децата писаха във втората част от изпита, беше романът на Братя Мормареви „Задача с много неизвестни“.  
27 от всички 1575 подали заявления за изпита деца не се явиха в класните стаи. За трета година тези изпити не са задължителни, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Просто оценките на неявилите се при кандидатстване в гимназиите ще бъдат с една по-малко и съответно балът им ще бъде по-нисък, но това няма да им попречи да продължат образованието си след завършеното основно. 
Не е имало карантинирани русенчета, които подлежат на НВО. Под карантина са в момента 6 деца в Русе, родени през 2005, 2006 и 2007 година - но всички те не учат в български училища. Това са посочили данните от националната програма за обхват на учениците в училищата в страната. Най-вероятно това са деца, които заедно с родителите си живеят в чужбина и сега са се завърнали от рискови държави, поради което са поставени под карантина, обясни Георгиева. 
Изпитът е преминал нормално. За кратко е предизвикал паника инцидент в училище „Васил Левски“, където по време на изпита е колабирала млада квесторка. Повиканата линейка веднага е оказала първа помощ на учителката, а на нейно място незабавно е влязла резервна квесторка, каза Георгиева. 
Вчера в късния следобед тя лично придружи изпитните материали, които бяха закарани и предадени в образователното министерство в София.