Дъждът, който се изля в Русе в неделя от 17.30 до 19 часа и наводни редица улици, се равнява на нормата за валеж за цял месец, съобщи ръководителят на метеорологичната обсерватория към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов. За тези 90 минути в центъра и в източните райони на града са паднали 51.5 л/кв.метър, а в Образцов чифлик - 60 л/кв.метър. Очаква се дъждовете да продължат до 25 юни, но не с такава интензивност.
По този повод от Община Русе съобщиха, че ще бъдат изградени нови дъждоприемни шахти на пътен възел Охлюва и в района на кръговото кръстовище пред Дунав мост и около бензиностанциите „Лукойл“ и „Шел“ на бул.“България“. Тъй като булевардът е част от държавната пътна мрежа, общината ще поиска АПИ да й възстанови вложените средства.
Според експерти на Общината досегашните проблемни участъци като ниската част на бул.“Липник“ под жп моста до хипермаркет „Практикер“ и бул.“Христо Ботев“ в района на Симовата мелница са се справили с последните екстремни валежи с интензитет над 45 литра на квадратен километър. При извършени проверки обаче е установено, че граждани и фирми изхвърлят отпадъци и окосена трева в шахтите по главните пътни артерии. Това е довело и до наводнението на пътя Русе-Николово в района на Хаджигенова чешма.