Загубата на „Дунав“ с 3:5 от „Етър“ във Велико Търново остави русенския отбор на предпоследно място в Ефбет Лига след края на редовния сезон.
Какво следва?
„Дунав“ ще е в група „Б“ на втората осмица с отборите на „Ботев“ /Пловдив/, „Арда“ и „Ботев“ /Враца/. Регламентът предвижда по един мач между тези тимове. Лошото е, че по системата „Бергер“ дунавци ще бъдат домакини само в един мач - срещу „Ботев“ /Враца/. Другите им две срещи ще са гостувания на „канарчетата“ и на кърджалийци. Което прави мисията да се съберат точки за достигане до второто място в четворката да изглежда като мираж.
В другата група са „Черно море“, „Етър“, „Царско село“ и „Витоша“.
„Витоша“ вече изпадна и ще вземе участва в тези мачове формално, тоест, ще бъде нещо средно между боксова круша и кръводарител.
След изиграване на двубоите в този поток ще останат три тима, тъй като отборът от Бистрица е извън борда. На трето място в тук се очаква да завърши „Етър“ или „Царско село“.
Трети в русенската група може би ще е „Ботев“ /Вр/ или „Арда“.
Та третият и четвъртият тим от поток „Б“ /врачани или кърджалийци/ и дунавци ще се съберат в нова група с третия от поток „А“. Точките ще се нулират.
Трите тима ще се срещнат само по веднъж /няма да има разменено домакинство/. Първенецът в тази група ще остане директно в елита. Класиралият се на второ място ще се срещне с третия във Втора лига - „Монтана“, а завършилият на трета позиция ще играе решителен мач със завършилия на трето място във втория ешелон отбор на „Септември“ /София/.
Какво излиза в крайна сметка? Оптимистичният вариант е „Дунав“ да се спаси, като завърши пръв в тази група. Реалистичният - че отборът трябва да използва остатъка от сезона за влизане в най-добра форма за решителен бараж срешу „Септември“ или „Монтана“.