След като от години са принудени да търсят безопасен маршрут по разбития тротоар пред блок „Вяра“ от страната на магазин „Билла“ на улица“Видин“, живеещи в района взеха нещата в свои ръце. В събота мястото пред намиращия се там тото пункт осъмна оградено със сигнални ленти.
Какво се е случило, престъпление ли е било извършено тук, питаха хора от квартала. 
„Никакво престъпление няма! Просто рано сутринта оградих това място със сигнална лента, за да могат пешеходците да го заобикалят, за да не стъпват в локви или да си счупят краката, ако стъпят накриво. Явно, че ако чакаме някой от Общината да се погрижи за нас, това няма да стане, затова реших да сигнализирам съгражданите си, че тук е опасно за минаване“, троснато обясни човекът от блока, който е опънал лентата. 
Това съвсем не е единственият разбит тротоар в района. Пешеходните зони по бул.“Неофит Бозвели“ в участъка от магазин „Билла“ до бул.“Цар Освободител“ също са в трагично състояние, оплакват се живеещи в блоковете в Централния южен район /ЦЮР/. Плочките са разбити от една година, но от зимата движението по тротоарите е направо невъзможно. А когато вали дъжд, придвижването става много рисково. Образуват се локви, които трябва да се заобиколят, но няма такава възможност. Тук-там по двата тротоара има здрави плочки, на които пешеходците се опитват да стъпят. Това обаче изисква доста умения, защото срещу тях има други желаещи да минат по същите плочки, с които трябва да се разминат. 
„Оправиха всички тротоари по „Борисова“ и се зарадвахме, че дойде и нашият ред, но напразно“, гневят се хората от „ЦЮР“.
На територията на Русе са ремонтирани приблизително 100 улици по предишния проект „Основен ремонт на първостепенна и второстепенна улична мрежа“, но към настоящия момент не се предвижда изготвяне на нов проект за ремонт на уличната мрежа, отговориха от Общината след запитване на „Утро“ кога русенци ще могат да се движат спокойно по тротоарите в центъра. В общинския бюджет няма заложени средства за ремонт на тротоарните и уличните настилки. Въпреки това от начало на годината общинското предприятие „Комунални дейности“ е извършило неотложен основен ремонт на тротоарите по десет улици в кварталите „Чародейка“, „Дружба“, „Възраждане“ и в широк център. Колкото до разбитите плочки по бул.“Неофит Бозвели“ и по други централни улици, от Общината обясниха, че ще се предприеме основен ремонт след приключване на работата по очакваната голяма реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в тези райони. Неговият старт се очаква в края на юли.