Първият випуск софтуерни специалисти, които е обучил Регионалният център в русенската Професионална гимназия по електротехника и електроника, в събота и неделя ще положи своите държавни изпит. 
Русенската гимназия бе избрана като една от петте в страната, за да подготвя приложни програмисти от осем области в Североизточна България. ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ спечели това право с концепция, визия, база и преподавателски капацитет и това я превърна в авторитетна притегателна точка по националната програма „Обучение за IT кариера“. 
През първата година започнахме обучението с около 90 момичета и момчета, припомни директорката на ПГЕЕ Надежда Русева. Сериозната материя, която те са изучавали на отделни модули, и изпитите, полагани след всеки модул, са отсели голяма част от първите ентусиасти. 
На държавните изпити в събота и неделя ще се явят 23 абитуриенти от Русе, Велико Търново, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Габрово. Те са преминали успешно през всички обучения и препитвания досега. Ако се справят и на финалите, скоро след това ще получат своите сертификати, с които ще прибавят към дипломите си за средно образование и документ за специалността „Приложно програмиране“. 
В момента в ПГЕЕ продължава обучението на следващите два випуска на русенския център, а наесен се очаква да бъдат приети нови ученици от различни учебни заведения в осемте града на Североизтока.