Главният изпълнителен директор на „Монбат“ АД Атанас Бобоков напуска поста си. Това става ясно от негово изявление, разпространено от компанията до борсата.
„С оглед запазване на стабилността на представляваната от мен компанията „Монбат“ АД и граденото с години доверие на инвеститорите, с настоящото заявявам, че се оттеглям от поста си на Изпълнителен директор на дружеството „Монбат“ АД“, пише в него.
Той остава председател на Съвета на директорите.
Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени, заедно с бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков, в организирана престъпна група и „противозаконна дейност, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина“.
Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Атанас Бобоков, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на „Монбат“. Пламен Бобоков бе освободен с парична гаранция от 1 млн. лв.
Действията на прокуратурата доведоха до срив на акциите на компанията с близо 20%. Така пазарната капитализация на дружеството, един от лидерите по приходи в България, намалява от 160,7 млн. на 130,3 млн. лв. към вчерашна дата.
Спрямо постигнатия на 5 февруари т.г. връх от 6,50 лв. за акция, компанията губи 48% от пазарната си капитализация. Първият спад дойде през март заради пандемията. Тогава компанията поиска временно спиране на търговията с акциите й, но БФБ отказа.
За същия период индексът Софикс губи 19% от стойността си.
Най-големите акционери в „Монбат“ са „Приста ойл холдинг“ с 42,73% (управлявана от братя Бобокови), „Приста Холдко Кооператиф У.А. (ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие) с 20,78% и „Монбат Трейдинг“ (също управлявана от Бобокови) със 7,06%.
В изявлението си пред Специализирания наказателен съд в неделя,     когато се гледаше искането на прокуратурата за задържането му в ареста заедно с бившия зам.-министър Красимир Живков и други обвиняеми по разследването, Атанас Бобоков заяви, че ситуацията, в която фамилията е изпаднала, може да се окаже фатална за външното финансиране на „Монбат“. 
„Произвеждаме 3,5 милиона батерии, продаваме ги в 64 държави, имаме производствени фирми в 8 държави, сега предстои в девета - в Тунис. С това обвинение се слага кръст на един завод във Враца, който е върхът в акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно фианансиране. Кой сега ще финансира - единият брат в затвора, другият срещу 1 млн. лева пуснат на свобода. Нищо добро не чака 1300 работници в „Монбат“, заяви пред съда, преди да бъде оставен в ареста, Бобоков.