Данните, които Националният оперативен щаб ежедневно сервираше на обществеността за коронавирусната инфекция, бяха изключително противоречиви. Ние все още не знаем какво преживяхме за тези три месеца, как го преживяхме и какво ни предстои. С тези думи националният консултант по неврохирургия доц. Георги Кючуков откри вчера пресконференцията на ПП АБВ в Русе. В нея участваха председателят на партията Румен Петков, началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София доц.Атанас Мангъров и областният председател на АБВ в Русе Валери Иванов.
„Съставът на Националния оперативен щаб направи изключително лошо впечатление, като изолира участие на представител на сдружението на кметовете. По този начин беше изолирана властта, която е най-близо до хората. Така щабът се лиши от оценката на кметовете за определени мерки, които се реализираха на териториите на общините и които по същество се прилагаха от кметствата“, посочи Румен Петков. За пример той даде отварянето на детските градини в населени места, в които е имало много заболели от Ковид-19. 
„Липсата на инфекционист в щаба го лиши от професионална експертиза на лекарската общност. На трето място предприетите навреме мерки за борба с разпространението на заразата са довели до хаос, който продължава и до днес. Имам предвид, че сутрин се казва да носим маски, следобед се казва да ги махнем, на 14 април излезе заповед за затваряне на пазарите, на 16-и ги отвориха с друга заповед. Според юристи по-голямата част от търговците на пазарите и наемателите на цветарските пазари смятат да осъдят държавата и точно ние с вас ще плащаме глобите“, каза още Петков. 
По този повод на 22 май той е изпратил заявление за достъп до обществена информация до Министерски съвет с копие до Националния оперативен щаб, в което иска да му бъдат предоставени копия на протоколите от проведени заседания на щаба, както и отговори на въпросите: на колко от официално обявените починали лица от Ковид-19 е направена аутопсия, колко са направените тестове от началото на пандемията до 22 май и колко са тестваните лица.
„От тези протоколи обществото ще разбере какви са мотивите за затваряне на парковете, планините и кафенетата, както и какви са мотивите да се забрани в дворовете на училищата да влязат абитуриентите, а в моловете да влезе цялата общественост в градовете“, обясни искането си Румен Петков. И показа протокол на щаба, в който е вписано, че заболяването Ковид-19 трябва да бъде вписано в медицинското свидетелство за смърт на всички починали, при които коронавирусът е допринесъл за смъртта, независимо какви придружаващи болести са имали те преди заразяването.
„Факт е, че по време на пандемията имаше забрана за планов прием на пациенти. Когато това отпадна обаче, пациентите в областните болници намаляха, защото хората ги е страх да отидат в болниците. Освен това основните болници, които формират гръбнака на здравеопазването в страната, бяха задължени да създадат по две нови отделения - едното за леки случаи на Ковид-19, другото за тежки. Всички колеги изпълниха тези изисквания, като хвърлиха много пари, но се оказа, че в много от болниците през тези отделения са минали нула болни, а сега те трябва да се справят с безпаричието“, заключи доц. Кючуков.