Драстичен спад на предлаганите за продажба и наем апартаменти, практически липсващ интерес от страна на купувачи и минимално засега намаление на цените. Това показват обобщените данни за периода от обявяването на извънредно положение досега на платформата Ocenime.bg.
Броят уникални обяви за продажба на апартаменти в Русе е намалял с 40% спрямо периода преди кризата. А градът ни е най-слабо засегнат от срива от всичките 6 най-големи града в страната. 
Най-голям спад в обявите е отбелязан в София - 60%, следван от Стара Загора - 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна - 45%, а Бургас 48%. Сравнен е броят обяви за продажба на апартаменти в 2 периода: 13 януари - 12 март и 13 март - 12 май.
Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем, въпреки че мащабите са по-малки. За Русе броят на офертите намалява с 26 на сто, при средно 21% за шестте най-големи града на България.
Ковид-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, твърдят от Ocenime.bg. 
И в шестте града се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката. 
Отливът на купувачи очаквано води до спад на цените, който обаче дотук е символичен и изобщо не може да се сравни с кризата от 2009 г. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%, като за Русе намалението е под 1%.
С премахването на мерките се очаква пазарът на имоти в България да се върне към нормалния си ритъм, а някои предвещават дори бум от отложени сделки. Дали лятото ще е натоварено за сектора, зависи и от здравната обстановка в страната и евентуалното връщане на ограниченията. Продължителни карантинни мерки рискуват трайно затваряне на бизнеси и по-висока безработица, като това ще има по-сериозни последствия и върху жилищата.
При нормални условия купувачите и продавачите сами определят диапазона на цените, които се считат за приемливи и за двете страни в зависимост от взаимодействието на търсенето на жилища, приходите, възможностите за кредитиране и очакванията за посоката на пазара. В момента обаче сме свидетели на безпрецедентна ситуация и всички прогнози за пазара на имоти са трудни, тъй като той зависи повече от решенията на политици и епидемиолози, отколкото пряко от участниците на пазара, посочват от Ocenime.bg.