Въпреки че само преди няколко седмици Apple представи iPhone SE, всички вече очакват с нетърпение новите модели, които технологичният гигант ще представи през есента. И големият въпрос е какво ново ще предлагат те?

Започваме с лошата новина от последните дни: според инвестиционната банка Cowen моделите iPhone 12 (очакваме 4) няма да бъдат представени в началото или средата на септември, както обикновено. Пандемията, която затвори редица бизнеси, нанесе тежки щети по веригите за доставки и все още попречи на инженерите на Apple да пътуват до Поднебесната империя, където доизкусуряват последни детайли. Заради това банката прогнозира, че пускането на новите модели ще стане чак през ноември. Дали това ще е така, все още не знаем, а компанията не коментира подобни детайли.

4 модела в различен размер

През тази година Apple ще представи цели четири модела. Два от тях ще са наследник на iPhone 11, а други два - на iPhone 11 Pro. Тази година обаче и четирите ще имат OLED екрани и по-малък "ноч" в горната част на дисплея.

Най-малкият ще бъде с размер на екрана 5,4" - по-малък от настоящия iPhone 11 Pro. Два модела ще бъдат с размер на екрана 6,1" - колкото сегашния iPhone 11, а най-големият ще бъде 6,7" (най-големият iPhone досега).

Apple планира да добави и 120Hz опресняване на екраните, но към момента е под въпрос дали заради пандемията ще успее.

И четирите модела ще могат да ползват бъдещите 5G мрежи, като ще ползват еднакви процесори - A14, произведени по 5-нанометров процес от гиганта TSMC.

Очаква се нов дизайн - подобен на серията iPhone 5 и на новите iPad Pro - с повече остри ъгли.

Почти със сигурност вече знаем и цените. Двата по-евтини модела ще бъдат $649 и $749 (най-малкият ще бъде с $50 по-евтин от сегашния iPhone 11). Двата Pro модела ще носят цени от $999 и $1 099.По-достъпните модели ще бъдат с 4GB RAM, а Pro - с 6GB RAM и до 512GB вътрешна памет. Очаква се всички модели да се предлагат с поне 128GB.

Друга разлика ще бъдат камерите. По-достъпните модели ще бъдат с две камери - широка и ултраширока, докато Pro моделите ще имат и телефото камера, както и LiDAR сензор за добавена реалност.