Четирима души са загинали от Ебола при ново огнище в Демократична република Конго, потвърди в понеделник здравното министерство на страната, съобщава  Independent.

Коментарът идва, след като министърът на здравеопазването Етени Лонгондо потвърди нов случай на смъртоносния вирус в западната провинция Екватур, на над 1000 км (620 мили) от продължаващото огнище в източната част на страната.

Губернаторът на провинция Екватур, Бобо Болоко Болумбу също потвърди смъртта по местното радио и каза: " Лабораторията ни даде информацията, че всички смъртни случаи, анализирани от 18 май, са следствие от вируса Ебола. За по-голяма прецизност, пробите са изпратени до INRB за контрол на качеството.

„Моля населението да бъде спокойно и да продължава да спазва хигиенните мерки. Редовно мийте ръцете си със сапун. Не се ръкостискайте. Не пипайте болни или мъртви хора, които са имали температура или кървене “, добави той.

Новото огнище представлява ново предизвикателство пред здравните власти. През април Световната здравна организация беше само на няколко дни от обявяването на втората по големина епидемия от ебола, която бе регистрирана, когато на изток се потвърди нов куп инфекции.