Хората, които косят тревата, следобед ще имат грижата да почистват фасади и пространства от надраскани графити, съобщи кметът Пенчо Милков. Това е една от грозните прояви на вандализъм, който за мен е чума - създава грозна среда, с която хората постепенно свикват, каза той. Общината ще купи машини за почистване на рисунките със спрей и косачите ще влязат в новото си амплоа. За младите майстори на графити пък ще бъдат отредени специални места, където да се упражняват в това изкуство. 
Милков посочи също, че предстои да се вземат сериозни мерки и срещу друга проява на вандализъм - рушенето на чешмички, фонтани и други градски екстериорни елементи. Изготвя се единен център за видеонаблюдение с общински камери, той ще изглежда като един ракетен център за управление, каза кметът. Така ще бъде установявано всяко едно вредно действие и всеки нарушител ще бъде наказван. 
По 100 000 лева дава Общината годишно за борба с проявите на вандалите, само до момента от началото на годината са изхарчени 39 201 лева, каза Пенчо Милков. Ремонтът на разрушения от тротинетки и скейтове сух фонтан пред операта е глътнал 15 000 лева, счупените камери край Цигуларчето - 1500 лева, почистването от драсканици на подлеза на Кръговото е струвало 3250 лева, а облагородяването на Млечна кухня, също ошарена от самоуки „художници“ - цели 12 850 лева. 
Днес отново ще пръскат срещу комарите в Русе, съобщи зам.-кметът Димитър Недев. На 2 юни ще се пръска в кварталите Средна кула, Долапите и Образцов чифлик, а в малките населени места такава обработка ще бъде извършена до 5 юни, обясни Недев. Общината вече е получила графика на пръсканията в Гюргево, което би трябвало да синхронизира действията от двата бряга на Дунава за по-ефективно унищожаване на кръвопийците.
Има доста сигнали за комари и кърлежи, граждани подават сигнали и за много места с прорасли треви и бурени, каза кметът Пенчо Милков. Той помоли за разбиране, тъй като „след дъжда тревата расте за 3-4 дни“. И обясни, че в града работят непрекъснато 5 бригади със 127 души - 47 косачи и 80 събирачи на сеното. Коси се с 6 ръчни косачки и с 6 роторни, тревата се събира със 7 камиона, добави Милков. Всеки ден знаем къде се коси, къде се режат сухи дървета и къде се пръска, добави той.