Задържаният за изнасилването на възрастна жена в Ценово 36-годишен мъж, за чието залавяне „Утро“ съобщи вчера, има психично заболяване - умствена изостаналост, за което е бил освидетелстван от ТЕЛК, но мотивите за престъплението са изцяло сексуални. Това изявление бе направено вчера от окръжния прокурор Георги Георгиев на специално организиран брифинг вчера. Арестът е станал благодарение на усилията на криминалисти от Русе и Бяла и столични спецполицаи. 
Срещу Свилен С. са повдигнати три обвинения - незаконно влизане в къщата на 75-годишната жена, изнасилване и грабеж. Назначена му е съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, за да се установи дали е бил вменяем при извършване на престъплението и дали може да носи наказателна отговорност. Досега мъжът не е имал криминални прояви.
Тежкият инцидент се случи на 20 май през нощта.
След 23 часа Свилен отива в къщата на набелязаната жертва, развива бушона от електрическото табло в ползваната от нея пристройка до къщата й, внимателно отваря двете врати с отвертка и нахълтва в стаята й. Уплашената жена не успява да види в тъмното кой влиза при нея, а и уж умствено изостаналият нападател се е подготвил старателно, за да не бъде разпознат - носи тъмни дрехи и има качулка на главата. Неканеният среднощен гост започва да удовлетворява нагона си и ползва фенерчето на мобилния си телефон така, че лъчът да не попада върху него. След като всичко приключва, той взема последните 60 лева на пенсионерката и си тръгва.
Изгаряна от срам и ужас, жертвата се обажда на сина си в Русе едва на сутринта около 10.30 часа и той подава сигнал на тел.112. Със случая на място се запознават ръководството на полицията и прокуратурата и започват интензивни разпити на криминалния контингент. В същото време с пострадалата започват работа психолози от Центъра за психично здраве, назначена й е съдебно-медицинска експертиза.
С течение на времето жената се досеща, че извършителят на деянието може би е мъж, с когото посещават частен дом, служещ за храм на една от евангелските църкви. Криминалистите го издирват и задържат, а тя го разпознава. Веднага му е повдигнато обвинение от Районна прокуратура и му е проведен разпит в присъствието на назначен служебен защитник. Обвиняемият признава извършените от него действия по повдигнатите три обвинения, но отрича да е принудил със сила пенсионерката за полов акт. 
„Мотивът за престъплението е изцяло сексуален. Причината тази жена да е била жертва е лично отношение на извършителя към нея, т.е. той е имал отношения с нея, затова е набелязал нея. Няма риск, не е избирал други жертви, не е търсил други жертви и в никакъв случай не е била причината грабеж“, коментира  началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция на МВР гл.инспектор Петър Ванев.
„Решението за отнемането на парите е по-скоро един спонтанен акт и е взет на място, а не става въпрос за човек, който разбива жилища и влиза в домовете на възрастни хора, за да извършва грабежи“, добави окръжният прокурор Георги Георгиев.