Денонощното полицейско присъствие и патрулирането на униформени служители продължава в Ценово, като основната цел е да се осигури спокойствие у местните хора след тежкия инцидент от 20 май вечерта. Както писа „Утро“, тогава, около 23 часа, къщата на 75-годишна самотно живееща пенсионерка бе разбита, а жената - изнасилена и ограбена. 
По данни на прокуратурата, пенсионерката не е била бита и малтретирана, тъй като преглед е показал, че няма телесни повреди, и по всичко личи, че не е сломена от удари и физическа агресия, а по-скоро - от заплахи. След гаврата насилникът е избягал с откритите 60 лева и оттогава е в неизвестност.
Огромна трудност за разследващите вероятно ще бъде фактът, че жената е съобщила за посегателството едва 12 часа по-късно - в 10.40 сутринта на следващия ден. Щом се съмнало, тя се обадила на дъщеря си в Русе, за да й каже за среднощното престъпление, на което е станало жертва. Чак тогава компетентните институции са били задействани, изпратен е екип, а на място в Ценово са пристигнали окръжният прокурор, районният прокурор, директорът на полицията, началникът на криминална полицая и началникът на районното в Бяла.
Пострадалата жена вече е на сигурно място при свои роднини. Въпреки това напрежението и притеснението у хората в Ценово продължава и всички се надяват извършителят на тежкото престъпление да бъде час по-скоро заловен.
„Работи се активно. Факт е, че толкова години не сме имали подобни тежки престъпления, затова смятаме, че извършителят не е местен жител“, коментира зам.кметът на Ценово Ваня Игнатова.
Назначени са дактилоскопни и ДНК-експертизи. За най-тежкото престъпление - грабежът, законът предвижда до 10 години затвор.