Вестник „Утро“ в партньорство с Община Русе започна нова рубрика - „Попитайте кмета!“. Ако улицата пред дома ви е разбира, ако детската площадка се нуждае от ремонт или сте видели друга нередност, която Общината може да поправи, задавайте своите въпроси чрез „Утро“. Ще им отговаря лично кметът Пенчо Милков.
Въпросите сиьможе да задавате на e-mail: [email protected]

При възможност, може да ги придружавате и със снимки.
Желателно е въпросите да не са анонимни и да са от реални, а не регистрирани специално за случая електронни адреси. При желание може да посочите телефон за обратна връзка.
Попитайте кмета чрез „Утро“!
Днес ви предлагаме новите въпроси и отговори.

Два апартамента се използват от фирми
за шумна денонощна производствена дейност

Здравейте г-н Милков,
Обръщам се към Вас от името на баба ми - домоуправител на етажна собственост в сграда, намираща се в гр. Русе, ул. „Болярска“, бл. „Боляри“, вх. 1. На четвъртия етаж във входа се помещават две фирми: „Юви Юнайтед Вижън“ ООД и „Аква Ленс“ ЕООД, без съгласието на живущите и нарушават вътрешния ред на етажната собственост, като извършват шумна денонощна производствена дейност, вкл. в почивни и празнични дни. Тъй като собственикът на апартаментите, в които се помещават фирмите, не живее във входа и не желае да вземе отношение по въпроса, домоуправителят, със съгласието на останалите живущи във входа е подал жалба до отдел „Етажна собственост“ в Община Русе.
Тъй като не е получен отговор, домоуправителят е изпратил и втора жалба до „Етажна собственост“ и има  пощенското известие, че тя е доставена, но отново не са взети мерки. След като не се спазват сроковете за отговор, домоуправителят си търси правата на място, но бива обиждана от г-н Господинов, че е нахална, който също така прехвърля отговорността по случая на други институции.
Беше поискана и лична среща с Вас, но разговорът беше осъществен по телефона, След което отново не бяха предприети никакви действия.
Пиша Ви и тук, отново с молба за съдействие да бъде разрешен проблемът, който вече четири години непрестанно безпокои обитателите на домакинствата във входа.
Деница Бояджиева

Проверките на място
потвърдиха сигналите

Уважаема г-жо Бояджиева,
Служителите от „Незаконно строителство“ и „Етажна собственост“ извършиха няколко огледа на място. Установено е, че към момента на проверка посочените от вас помещения се използват за жилищни нужди, а не за търговски, като писмен отговор е изпратен до Вас по официалния ред.
Екипът ни остава отворен за съдействие по този и други въпроси от компетенцията на общинска администрация.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Защо при ремонта на „Чипровци“ се
сменят и бордюрите към зелените площи?

Здравейте,
Въпросът ми към г-н Милков е свързан с ремонта по ул. „Чипровци“. Той наистина е крайно належащ, но не виждам причина заедно със смяната на бордюрите към улицата да се сменят и тези от тротоара към зелените площи. Направени са добре, не са разместени и почупени, а и хората са си оформили цветни градинки, които ще се унищожат.
Като данъкоплатец смятам, че плащаме дейност, която не е необходимо да се извършва, а и не съм убедена, че ще бъде направено качествено (за пример на некачествена работа може да погледнете бордюрите към тревните площи по новите тротоари на бул. „Липник“ в района на „Мото-Пфое“).
Прилагам и снимки.
Таня Великова

Това е задължително, за да 
се изпълни точно проектът

Здравейте! При цялостни ремонти на уличната мрежа бордюрите се сменят задължително, за да се постигнат проектните нива и наклони на трасето. Оформянето на тротоарните площи се изпълнява с полагане на бордюри от двете страни и задължително трябва да се спазват минимално установените габарити. Това важи за прилежащи тротоари към улици от различен клас. Всяка една строителна дейност по техническата инфраструктура се контролира от компетентните органи и качеството на изпълнение на дейностите следва да отговаря на заложения в закона ред.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Какво е бъдещето на
местността Буйна Яна?

Здравейте уважаеми редакция и г-н Милков, провокирана от новообявената рубрика, се обръщам към Вас с въпрос за бъдещето на местност Буйна Яна. Той е личен, но засяга и не малко жители на града. Интересувам се има ли перспектива регулационният план на местността Буйна Яна да бъде разглеждан на общинско ниво с цел осигуряване поне приемлив достъп на собствениците до имотите им, както и виждане за евентуалното му бъдещо развитие.
Разбирам огромните Ви задължения и отговорност и оценявам положително дейността Ви като кмет на Община Русе.
Цецка Рашкова

В момента не предвиждане
влизането на месността в регулация

Здравейте г-жо Рашкова,
Към момента фокусът в дейността ни е да подобрим средата в отделните квартали на Русе, които не са ремонтирани от създаването им. За целта отделяме в пъти повече средства от предходни години.
Имотите извън регулация имат своите предимства и недостатъци, като по-лошата инфраструктура е един от тях.
Към момента с екипа ми не предвиждаме влизането в регулация на местността Буйна Яна.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Има ли начин да се възстанови
25 линия на градския транспорт?

Бих искал да попитам, какво се случва с прословутата нова схема на градския транспорт? Аз живея в кв. „Дружба 3“ и години наред вече няма 25 линия или някаква друга, която да минава през района на гарата. Няма ли някакъв начин да се възобнови 25 линия или друга линия, покриваща този район?
Георги Трифонов

Попълваме автопарка на общинската фирма,
за да изпълнява новата транспортна задача

Когато станах кмет „Общински транспорт“ ЕАД разполагаше с едва 36 тролейбуса, а за да се изпълни новата транспортна задача, са нужни 150 превозни средства.
Заедно с дружеството предприехме действия за подновяването на автопарка - доставени бяха 20 нови електробуса и продължаваме да набавяме тролеи, но процесът изисква време, тъй като цените непрекъснато се повишават.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Попълниха дупките на улицата, но
200 метра останаха така. Защо?

На 11 май 2022 год. на ул. „Кърджали“ в Русе минаха и попълниха дупките, но оставиха 200 метра с 6-7 дупки непопълнени. Нормално ли е да се допуска не свършена работа в града ни. Да не говорим за ул. „Плана планина“. За нея при много кметове и различни партии сме писали и говорили, но без резултат. Моля за отговор.

Цялостно решение ще се търси след
приключването на ремонта на ВиК

Улица „Кърджали“ попада в обхвата на дейностите по проекта за подмяна на водопреносната мрежа на ВиК-Русе и тепърва ще бъде разкопана от изпълнителите.
Това, което служителите от ОП „Комунални дейности“ могат да направят в случая, е да попълнят временно най-критичните участъци в нея, за да може да се преминава през улицата нормално до започване на строително-ремонтните работи. След оттеглянето на ВиК може да се търси цялостно решение на въпроса.
Същото важи и за ул. „Плана планина“, която също частично попада в проекта на водопреносното дружество.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Околните улици бяха
асфалтирани, на нашата - не

Г-н кмете, обръщам се с молба за това, че малки улички бяха асфалтирани до супер „Пацони“ в „Здравец“, но точно малката уличка зад „Радилон“ и „Пацони“ - не. Винаги замърсена с хартии, а да не говорим за дупките.
Стефка Стойкова

Планираме ремонти
в този район

Наясно съм с уличката, за която говорите, но към момента планираме асфалтирането на зоната между „Юндола“, „Захари Стоянов“, „Чипровци“ и „Байкал“, както и пространствата около „Алея Бели брези“. За тези дейности сме отделили 3,5 млн. лв. и след приключване на проекта ще направим оценка в кои зони имаме средства и е наложително да продължим.  
Що се отнася до хартиите по улицата - често около големите търговски обекти се наблюдават такива гледки. Служителите ни от отдел „Защита на потребителите“ съвместно с отдел „Екология“ неколкократно обхождаха магазини, за да разяснят за задълженията и вариантите за изхвърляне на небитовите отпадъци. След информационната кампания съм дал разпореждане на екоинспекторите да налагат санкции при установяване на нарушения.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

„Марица“ 12 се превръща 
в езеро при всеки дъжд

Уважаеми г-н Милков,
Живея в град Русе на улица „Марица“ 12. Желая да Ви запозная с моя проблем, който се явява и проблем на съседите. На тази улица са разположени Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална ветеринарна служба. Това са две държавни институции, които се посещават от много хора.
Проблемът е следния - при дъжд или снеговалеж, според сезона, пред моя имот и имота на съседите ми се образуват големи локви, които създават неудобство, както на нас, така и на гражданите, които преминават по улицата. Причината е слягане на асфалтовата настилка. Считам, че е необходимо да се извърши корекция на настилката, с цел избягването на образуващото се неудобство за жителите на квартала и гражданите, които посещават тези две институции. Моля да предприемете мерки за изравняване на асфалтовата настилка за отстраняването образуване на локви и подобряване общия облик на улицата.
Прилагам и снимки, за да придобиете представа за проблема и състоянието на пътя на улицата.
Пламен Петков

Разпоредил съм проверка, ще
ремонтираме на по-късен етап

Здравейте! 
Разпоредил съм да бъде извършена проверка по сигнала Ви, като в момента екипи на общинското предприятие асфалтират частично компрометирани участъци от уличната мрежа в този район. Тъй като ОП „Комунални дейности“ следват предварително изготвен график, а изравняване на асфалтова настилка предполага доста по-голям обем от ремонтни дейности, ще може да се пристъпи към тях на по-късен етап.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе