Различни европейски страни продължават да облекчават ограниченията заради пандемията от коронавирус и на някои места заработиха нощни заведения, музеи и плажове. Междувременно САЩ забраниха влизането в страната на пътници от Бразилия, която е втора в света по заразени от Covid-19.

В Гърция отвориха външните части на кафенета и ресторанти при строги условия за дистанция, фериботи вече пътуват до островите, но до 15 юни само за местните летовници.

В Испания от днес са в сила облекчения за Барселона и Мадрид, където за първи път от 10 седмици отвори популярният парк „Ел Ретиро“.

В останалата част на страната хората могат да ходят на плаж, да посещават старческите домове и да организират сватби.

„Бях нетърпелива да изляза след два месеца и половина, да се успокоя и почувствам в безопасност. Щастлива съм“, сподели жителка на Испания.

В Баската автономна област отвориха средните училища.

В Рим отварят басейни и спортни центрове.

На различни браншове беше разрешено да отворят в Чехия, сред които са ресторанти, барове, басейни и фитнес зали. Там вече могат да се състоят и събития с до 300 души, но остава задължението за носене на предпазни маски в обществения транспорт и магазините.

В исландската столица Рейкявик от тази вечер ще заработят нощни клубове и барове, а зоологически градини и музеи отново посрещат посетители в Копенхаген.

Огнище беше регистрирано в кланица в нидерландския град Гроенло. Положителни проби там са дали 147 от общо 657 служители. Заразата обаче се е разпространила и в Германия, тъй като 19 от работниците живеят там.

В Япония беше отменено извънредното положение.

Докато живота постепенно се завръща към нормалния си ритъм в някои части на света, вирусът продължава да се разпространява с бясна скорост в Латинска Америка.

Рязкото покачване на заразените там вдигна броя на случаите в световен мащаб до почти пет милиона и 400 хиляди, а смъртните случаи наближават 350 хиляди. Въпреки това президентът Жаир Болсонаро продължава да настоява, че ограничителните мерки не са необходими и вредят на икономиката.