Ако през лятото тръгнем по почивки и започнем отново да се събираме в барове и ресторанти, броят на новите зарази може да се повиши драстично. Рискът от втора вълна на епидемията нараства, предупреждават германски учени.

Вече няколко поредни дни броят на новозаразените в Германия спада, а хората в страната жадуват за завръщане към нормалния начин на живот. Но опасността далеч не е овладяна, предупреждават водещи епидемиолози.

Опасност от ново разрастване на заразата

В момента, в който хората започнат отново да се събират, например в барове и ресторанти, броят на новите зарази може да се повиши драстично, смята изследователят Макс Гередс от Марбургския университет. И наистина: тези дни в Германия бе съобщено за случаи на масови инфекции след посещение в ресторант, пише "Дойче веле".

Още по-голям риск крие предстоящият летен сезон, когато много хора ще тръгнат по почивки, предупреждава още Гередс. На същото мнение е и Хайо Зееб от института "Лайбниц" в Бремен: "Като имаме предвид, че по всяка вероятност съвсем малка част от хората са развили имунитет, опасността от ново разрастване на заразата е много голяма". Включително и в региони, които до момента регистрират сравнително малко инфекции.

"Рискът от втора вълна на епидемията нараства"

Още миналата седмица председателят на Световния лекарски съюз Франк Улрих Монтгомъри предупреди, че отварянето на европейските граници за туристи може да се окаже опасно. "В този конкретен случай действията на правителството са ръководени единствено от икономически съображения", заяви Монтгомъри и добави: "Рискът от втора вълна на епидемията нараства".