Вестникарски магнат, класиран сред най-богатите 25 души във Франция, призна, че като юноша е бил шпионин, хакнал мобилния телефон на президента Франсоа Митеран, съобщи „Дейли Мейл“.

52-годишният Ксавие Ниел е съсобственик на вестник „Льо Монд“ и 21-ият сред най-богатите във Франция с приблизително богатство от 8 милиарда евро.

В реч Ниел призна, че е бил нает от Дирекцията за териториално наблюдение (DST) в средата на 80-те години.

От Службата за сигурност, ръководена от министерството на вътрешните работи на Франция, привикали Ниел, след като беше хванат да хаква френския канал Canal Plus на 17 години, след като зарязал образованието си.

Той казва, че не е работил в тайната служба. „Бях нещо като кореспондент на непълно работно време, който би им казвал редовно какво откриваме, какво виждаме, в нашия свят на хакерство. “

Службата за сигурност искала Ниел да създаде група хакери, съставена от други ярки млади индивиди, които биха могли да им помогнат да разберат света на киберсигурността в епохата, когато технологията все още беше чисто нова.

Това включва дори хакване на мобилния телефон на президента Франсоа Митеран през 1986 година.

По-късно администрацията на президента Митеран попадна в скандал за хакване на телефони, наречен „Френски Уотъргейт“, в който той беше подслушвал телефоните на стотици френски личности.

Ниел също имал за задача се зданимава с хакерство, свързано с производителя на автомобили Renault. Неговата група научила, че компанията е била хакната от хора от Австралия, които изтегляли големи обеми данни.

Що се отнася до Ниел всичко това за него било просто забавно.

“Правихме всичко това за себе си като игра и за предаване на информацията”, каза той. „Беше просто забавно. Беше вълнуващо да заобиколя системата. Казаха ни, че е невъзможно.“

Ниел не каза как е била използвана от DST информацията, която той е осигурявал.

На 20 години Ниел се оттегля от хакерската си работа и започва да управлява еротични сайтове във френския предтеча на интернет, Minitel.

Ниел каза, че иска да сподели подробности за юношеските си хакерски години „като пример за децата днес, за да покаже как можете да правите глупави неща и да станете добри“.

Той също е използвал част от богатството си, опитвайки се да помогне на младите хора да стартират кариерата си.

През 2013 г. той похарчи 41 милиона британски лири в безплатно кодиращо училище в Париж, както и близо 250 милиона паунда за Station F, най-голямата старт-ъп лаборатория в света, обединяваща 1000 стартиращи компании.