Над 60 роли в киното, съавторство на над 1300 песни, повече от 180 милиона копия продадени записи, един от рекордьорите за най-дълголетен артист на съвременната музикална и театрална сцена... Това е Шарл Азнавур, който, ако беше сред нас, днес щеше да навърши 96 години. Но от 2018-а великият французин с арменски корени се присъедини към пантеона на небесните гении. И ни остави изкуството си.
Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. Още в ранна възраст родителите му го въвеждат в света на театъра. Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За пробива му помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Често наричан „френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта.
Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света.
На 90-годишна възраст, през октомври 2014 г., Шарл Азнавур изнася с изключителен успех двучасов концерт в Москва.
През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.
През 2009 г. певецът се съгласява да стане посланик на Армения в Швейцария (от 1976 г. Азнавур живее в Женева).
Получава и почетна плоча със звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Той често обича да се шегува с физиката си, по-специално с ниския си ръст. Висок е само 160 см и за него това е постоянен източник на шеги.
Предлагаме ви един калейдоскоп на живота на големия артист, направен от журналиста от БНТ Даниел Михайлов за сайта www.10te.bg. Заглавието е на редакцията.

В нощта на 30 септември срещу 1 октомври 2018 г. на 94 години почина Шарл Азнавур. Отишъл си е в съня си, точно както и живя. Тръгнал от бедно арменско семейство и достигнал световна слава, покорявайки най-известните концертни зали, Шарл Азнавур е истински пример за сбъдната мечта. Французинът беше един от рекордьорите за най-дълголетен артист на съвременната музикална и театрална сцена.
„Вдъхновяваше ме всичко - телевизията, радиото, книгите... Тъй като нямам въображение, подхващам това, което видя“, каза той неотдавна в интервю за испанско издание. „Някои хора имат (въображение) и въпреки това не са способни да напишат песен.“
10 основни момента от живота на Шарл Азнавур:
1. Детството
Шанур Вахинаг Азнавурян - така звучи истинското име на известния в цял свят френски изпълнител от арменски произход Шарл Азнавур. Роден е в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменци от Грузия и днешна Турция, избягали от Османската империя.
Бъдещият певец, композитор и актьор израства в творческа атмосфера. И двамата му родители са били артисти. Майка му играе на сцената на няколко парижки театъра, а баща му пее в оперети. Изпълнителската кариера на Шарл започва, още докато е дете - за сметка на училището, което напуска на 9-годишна възраст. Още тогава той приема Азнавур като свое сценично име.
Семейство Азнавурян живее скромно. Изкуството по-скоро им носи духовно удовлетворение, но не е храна в истинския смисъл на думата. Затова се налага цялата фамилия - и възрастни, и деца, да работят в малкия семеен арменски ресторант. За съжаление кризата, разразила се в края на 30-те години на ХХ век, ги принуждава да затворят ресторанта.
2. Шарл в началото
През 1940-те години Шарл се запознава с Пиер Рош. Също като Шарл, Пиер е млад композитор и музикант, който свири на пиано. Двамата създават дуета Рош и заедно обикалят клубове във Франция и в съседна Белгия. Дотогава Азнавур е танцьор и актьор, под влияние на Рош обаче започва да пее и да пише песни.
3. Едит Пиаф
Големият пробив за Шарл Азнавур идва през 1946 г. Тогава 22-годишният изпълнител е забелязан от Едит Пиаф, която пожелава да го вземе със себе си по време на турнета във Франция и САЩ.
В началото на 50-те години на XX век Шарл вече е известен, но не като изпълнител, а по-скоро като автор на песни и композитор. Азнавур е автор на „Plus bleu que le bleu de tes yeux“ за Едит Пиаф, „Je hais les dimanches“, която е одобрена от Жулиет Греко, след като била отхвърлена от Пиаф. Името на Азнавур стои и зад хита „Jezebel“, преработка на известна американска песен. Скоро в изпълнение на Пиаф тя се превръща в колосален световен хит.
4. Критиката
В средата на 50-те години Шарл Азнавур тръгва на национално турне в Северна Америка. Така започва блестящата му биография като изпълнител на шансони. След завръщането си той сключва договор с най-известните френски концертни зали и макар критиците да се отнасят хладно към певеца, обикновените французите се оказват в плен на неговия, макар и не идеален, но много привлекателен глас.
Какво разминаване между вярната му публика и безпощадните критици! Професионалистите го описват като грозен, твърде нисък, с ужасен глас и съмнителни заглавия на песните. А тези, чието мнение е най-важното за всеки творец, които слушат песните му и гледат филмите му, просто го обожават.
5. Пробивът в САЩ
През 60-те години на миналия век вратите на легендарния американски „Карнеги хол“ се отварят пред певеца и композитор. Изпълненията на французина се превръщат в истински триумф. Едва тогава критиците признават таланта на Шарл.
След дълго турне в Америка, Европа и Азия Шарл Азнавур се превръща в звезда от световен мащаб. Неговите дискове са разпродадени в огромни тиражи. Хитовете му се пеят на всички континенти. Особено популярна става песента му „Une Vie „Тamour“, която по-късно записва и в дует с Мирей Матийо.
6. Киното
Кинобиографията на Шарл Азнавур е цяла отделна глава от живота му. Актьорските си умения той наследява от майка си. Първите му значими роли са във филмите „Женкар“ и „Глава срещу стената“. През 1960 г. участва в „Застреляй пианиста“, а през 1963 г. получава главната роля в мелодрамата „Париж през август“. За своя дълъг творчески живот Шарл Азнавур е участвал в над 60 филма. Работил е с имена като Клод Лелуш, Клод Шаброл, Жан Кокто и Рене Клер.
7. Личният живот
Азнавур се е женил три пъти: през 1946 г. - за Мишелин Рюгел, през 1955 г. - за Евелин Плесис, и през 1967 г. - за шведката Уле Торсел. Има 6 деца: Седа (Патриция, родена през 1946), Шарл (роден през 1952), Патрик (1956-1981), и от последния брак - Катя (родена пред 1969), Миша (родена през 1971) и Никола (роден през 1977).
8. Признанията
През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.
През 1998 г. Шарл Азнавур е обявен за изпълнител на века в класация на CNN и списание Time, измествайки имена в съвременната музика като Елвис Пресли и Боб Дилън.
9. Азнавур в България
В края на ноември 2017 година легендарният френски артист просълзи българската публика с песните си в зала „Арена Армеец“ в София. Спектакълът на Азнавур потопи повече от 5000 родни фенове в атмосферата на автентичния френски театър. Концертът бе част от световното турне на звездата, което беше и последно за кариерата му - неговото голямо „Сбогом“ със сцената.
10. Равносметката
Често наричан „френският Франк Синатра“, по време на кариерата си Азнавур създава около 1300 песни и няколко мюзикъла, има около 100 албума, от които е продал повече от 100 милиона копия. Играл е в десетки филми.
Сред артистите, записвали негови песни или работили с него, са Едит Пиаф, Фред Астер, Франк Синатра, Рей Чарлс, Бинг Кросби, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мстислав Ростропович, Андреа Бочели, Боб Дилън (който твърди, че Азнавур е най-великият изпълнител, който е виждал на живо в живота си), Лайза Минели, Елтън Джон, Далида, Серж Генсбур, Джош Гробан, Том Джоунс, Шърли Беси, Нана Мускури, Хосе Карерас, Хулио Иглесиас и др.
Думи на артиста
* Никога, никога не съм произнасял думата сбогом
* Винаги съм се чувствал стопроцентов французин. Това много дразнеше арменците в Армения, но сега са посвикнали
* Всеки текст, добър или лош, има собствена мелодия, главното е да я уловиш.
* Съвременният музикален бизнес е пуст. Певците често стават популярни, само защото младото поколение няма вкус.
* Моят любим певец съм аз.
* За да участваш активно в делата на държавата, е нужно да живееш и да разделяш с гражданите всички радости и мъки.
* Мюзикъл: разговорен жанр за неумеещите да пеят и музикален за неумеещите да говорят.
* Няма смисъл да се бориш за това, което е невъзможно да се постигне.
* За да получиш нещо, е нужно да се научиш да жертваш нещо за другите.
* Между другото, в началото винаги се появяват стиховете, и след това музиката.