С плакати „SOS - спасете туристическия превоз, без нас няма туризъм“ близо 20 автобуса за екскурзии от 7-8 русенски фирми към Националното сдружение „Случаен превоз“ направиха обиколка на Русе с надути клаксони и под полицейски ескорт. Шествието беше част от вчерашния национален протест, проведен по същото време и в София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливен. Превозвачите са силно притеснени, че са изправени пред фалит, тъй като от януари не работят и нямат приходи, но всичките им задължения неумолимо си текат. Затова настояват за спешни мерки за спасяване на бранша.
„Фирмите, извършващи случаен превоз, излязохме на протест днес, защото сме най-потърпевшите от кризата с коронавируса. Досега не успяхме да осъществим диалог с правителството, въпреки многото изпратени от нас писма за помощ. Затова тръгваме по улиците в шестте града в страната, за да бъдем забелязани и чути“, каза управителят на транспортна фирма „Анидел“ и координатор на Национално сдружение „Случаен превоз“ Дениза Ангелова.
Превозвачите вече са загубили около една трета от годишните си приходи, които се реализират през пролетта. Затова основните им искания са за 6-месечен гратисен период за плащането на осигуровки и данъци, считано от месец март, безлихвени кредити до 100 000 лева за оборотни средства за поддръжка на скъпите автобуси и безвъзмездна финансова помощ от порядъка на 30 000 лева за всяка фирма.
„Моята фирма не вози от миналата година, защото в момента няма никаква яснота какви са истинските правила за работа, никой нищо не казва и всичките ми 15 автобуси стоят в гаражи, а 15-те шофьори са в неплатени отпуски“, илюстрира размера на бедствието в сектора и  управителят на фирма „Комфортбус“ Нуридин Нури.