Очакваме конкретни писмени указания от Министерството на културата за изявите на открито, но вече планираме възможните концерти и спектакли за русенската публика. Това каза за „Утро“ вчера директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Вчера той е провел Художествен съвет, като обсъждането е било в просторната хорова репетиционна и е траело значително по-кратко от обичайното. Вече сме огледали възможностите на двора на училище „Христо Ботев“ и на Лапидариума зад Историческия музей, така че в момента обмисляме кои спектакли и концерти да подготвим, каза Кюркчиев. 
Според него на сцената на Лапидариума ще могат да се изявят с камерни концерти оркестрантите от групите на духовите и медните инструменти и щрайха. Пространството там е подходящо за „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Севилският бръснар“ на Росини и „Тайният брак“ на Чимароза, макар и с леки корекции в постановките. Моноспектакълът „Човешкият глас“ в блестящото изпълнение на Теодора Чукурска също влиза в плановете на операта за близкото бъдеще. Много ми се иска да направим на открито и отдавна замисляния концерт на русенските тенори, ще ми се те да бъдат представени от Орлин Горанов, каза още Кюркчиев. 
Според него най-рано операта би могла да излезе пред публика през юли. Ситуацията наистина е много комплицирана, каза той. И допълни, че заради коронавируса се отменят фестивалите в австрийския Грац и в румънския град Дева, където Русенската опера бе планирала участия. Оперният директор се надява в късната есен обичайният ритъм на работа да се възобнови, поне в по-голяма степен.