Собствениците на автобуси за екскурзии, обединени в Националното сдружение „Случаен превоз“, излизат днес на национален протест. В Русе ще се включат всички транспортни фирми от бранша, които ще направят автошествие в 12 часа от Дунав мост към хотел „Рига“, през кръговото край полицията, Централна автогара до КАТ. Всички автобуси ще бъдат с плакати „SOS - спасете туристическия превоз, без нас няма туризъм“.
Протестът е провокиран от липсата на мерки от страна на правителството, които да подпомогнат този бранш. Фирмите, които правят организирани екскурзии, са пряко свързани с туристическите агенции, които са сред най-потърпевшите от кризата с коронавируса.
„Настояваме за мерки в спешен порядък по отношение на нашата дейност, защото това са малки и средни семейни предприятия, които са заложили имуществото си, за да закупят превозни средства, а не осъществяват дейност близо 5 месеца от януари досега. Приходи няма, а нашите задължения текат. Основните ни искания са плащанията към бюджета да бъдат с отсрочка и гратисен период от 6 месеца, считано от 13 март. Да ни бъдат дадени безлихвени кредити до 100 000 лв. или с ниска лихва от 1,5 процента, както и безвъзмездни помощи във вид на оборотни средства в рамките на 30 000 лв., за да можем да започнем на по-късен етап да развиваме нашата дейност. Ние сме свързани с много плащания - застраховки на превозните средства, застраховки на местата“, обясни координаторът на Национално сдружение „Случаен превоз“ за Русе Деница Ангелова.
Представителите на бранша са притеснени, че са изправени пред фалит.
„Всички тези автобуси са закупени на лизинг, а никой не иска да отложи тези плащания, всеки си търси парите и на всеки един от нас е доста трудно да оцелява. Никой не казва ясна дата кога приключва това и откога тръгва случайният превоз. Идват хора, питат ни, ние нищо не можем да отговорим. Вързани сме с туроператори, вързани сме с договори, с клиенти, които имат предплатени услуги, всеки пита - ще върнете  ли парите, не знаем какво да отговорим“, казва Десислава Колева, представител на транспортна фирма.
Превозвачите коментират още, че пролетните месеци от март до юни включително са най-силният им период, в който осъществят една трета от оборотите си. Точно в тези месеци обаче дейността им е стопирана, а средствата, които са имали в запас, са се изчерпали заради нулеви обороти в извънредното положение.