Хората, които влизат в Словакия от чужбина, могат да избегнат задължителния 14-дневен престой в държавен карантинен център, ако си свалят на смартфона мобилно приложение за проследяване, предаде ДПА. Парламентът одобри вчера мярката, която бе предложена от правителството ден по-рано.

Онези, които си свалят доброволно приложението, ще могат да прекарат 14-дневния период у дома. "Интелигентната карантина" ще бъде предлагана като вариант от другата седмица и ще помогне за облекчаване на препълнените държавни центрове, заяви министърът на здравеопазването Марек Крайчи.

Словакия е една от държавите с най-ниско разпространение на коронавируса в Европа. По данни от вчера в страната с население от 5.4 милиона души има 1480 регистрирани заразени, 27 от които са починали, отбелязва "Ройтерс".

Правителството представя тези числа като доказателство за успех. Някои хора в Словакия обаче изразяват недоволство от строгостта на мерките, които според тях нарушават човешките права, и оприличават държавните карантинни центрове на затвори.