Заповедта, с която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши на част от културните институции да възобновят дейността си, предизвика интереса на русенци, затъжили се за изложбите в галерията, музейните експозиции, книгите в регионална библиотека „Любен Каравелов“. 
До 13 май включително все още важи заповедта, с която бе въведено извънредното положение, така че ние на 14 май ще отворим Заемната, каза директорът на библиотеката Теодора Евтимова. Така русенци ще могат да вземат нови книги, като задължително трябва да влизат в помещението с маски, а от библиотеката ще осигурят необходимите дезинфектанти. При нас ще работи само Заемната - Детският отдел, Читалнята и всички останали отдели ще останат затворени, обясни Евтимова. Хората ще могат също да правят поръчки за ксерокопиране на материали, които ще получават виртуално. Тъй като Детският отдел също ще остане затворен още дълго време, родители могат да идват с децата си и да получават детски книжки от Заемната за големите.
Теодора Евтимова обясни, че книгите, които ще се връщат от читателите, ще остават „под карантина“ 72 часа, тъй като според вирусолози толкова време коронавирусът можел да остава активен върху хартия. Освен това директорът на библиотеката предупреди, че свикналите да се заседяват на компютрите русенци засега няма да си върнат към това удоволствие. Ще могат да си проверят нещо в пощенските кутии или в интернет, но няма да седят неограничено време, увери Евтимова. И допълни, че тепърва ще се огледа програмата със събития, за да се прецени кои ще намерят място в актуализирания афиш и кои - не. 
В четвъртък ще отвори и Художествената галерия.
Ние имаме готовност да посрещнем посетителите, разбира се, като се спазват всички противоепидемични мерки, каза вчера директорът Елена Великова. Тези, които още на 14-и няма да се стърпят и ще отидат в експозиционните пространства на „Борисова“ 39, ще сварят италианско-българската изложба в голямата зала, която ще остане още няколко дни в Русе. В малката зала вдясно от входа са подредени работи на учениците от паралелките по рекламен дизайн в Националното училище по изкуствата. Те също ще останат още малко там, докато се подреди наново графикът на изложбите на художници, които предстои тепърва да посрещат почитатели и приятели. Сред първите автори, които ще споделят творчеството си с русенските ценители, са Георги Атанасов, който е родом от Добрич, но е русенски зет, и Даниел Дянков - художникът с оригинален и разпознаваем почерк. 
Утре /днес, вторник - б.а./ предстои да проведем оперативка, за да решим кои музейни пространства да се отворят, кога да стане това и по какъв начин, каза за „Утро“ директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Не можем да отворим всичко автоматично, още повече че някои колеги са в отпуска, други в момента имат други задачи, добави Ненов. Вероятно за уикенда ще отворим някои от музеите с експозиции на закрито, като, естествено, ще осигурим всички необходими предпазни средства за дезинфекция и ще следим да се спазва дистанцията между хората, каза професорът. 
От музея се похвалиха, че след като вече бяха отворени за посетители двата големи обекта на открито - Ивановските скални църкви и Средновековния град Червен, те са били посетени съответно от 110 и 230 души. Най-голям е бил броят на туристите от Русе, следвани от гости от Разград, Варна и Плевен. И на двата обекта са създадени условия за еднопосочно движение, указано със стрелки, а музейните работници са снабдени с маски, ръкавици и дезинфектанти.
От 15 до 17 май скалните храмове в Иваново отново ще бъдат отворени, а Средновековният Червен вече работи без почивен ден от 9 до 18 ч. От този петък посетители ще посреща и римската крепост Сексагинта Приста, която ще работи без почивен ден от 9 до 17.30 ч.
Театралните, оперните спектакли и концертите засега остават забранени. Разрешават се само спектакли и концерти на открито, а също и посещения на кинопрожекции, като задължително трябва да се спазва изискването да са заети само 30 на сто от местата в киносалона или в откритото пространство за сценични изкуства.