Въвеждането на извънредното положение заради коронавируса у нас на 13 март е довело до спад на приходите от нощувки за русенските хотели и други места за настаняване със 70 на сто, показва националната статистика. Данните за март са повече от красноречиви - броят на отседналите в областта е намалял с близо 6 хил. души, а на платените нощувки - с 10 800. Така приходите от това перо се свиват повече от три пъти - от 925 хил. лева през март 2019 г. до едва 283 хил. лева през третия месец на тази година. 
Част от драстичния спад се дължи на отмяната на множество културни събития и най-вече на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“, който бе пренасрочен за септември. Трябва обаче да се има предвид, че първите две седмици на март хотелите и къщите за гости работеха нормално. Това означава, че целият спад със 70% се дължи на втората половина на месеца. Така че първите прогнози на бранша за спад с над 90% на резервациите и приходите за периода на извънредно положение никак не изглеждат пресилени. И най-вероятно данните за април, който бе целият „извънреден“, ще се окажат още по-фрапиращи.
Разликата от 646 хил. лева в постъпленията е драматична за 50-те средства за подслон в областта. По-ниската заетост на наличните 2021 легла означава 320 лева по-малко от всяко. И един неголям хотел с 30 легла търпи щети от около 10 хил. месечно, което е издръжката на поне 7-8 човека персонал.
Загубите за русенската икономика са много по-големи, тъй като отсядащите в Русе туристи и командировани правят и други разходи, които сега липсват. Тези 6000 души миналата година са хапвали в някое русенско заведение, посетили са може би някакво платено събитие, купили са си някой сувенир. Така че този нещастен месец март само от туризма губим над 1 млн. лева. А това е само един отрасъл от многото, вярно от най-пострадалите, но със съвсем не толкова голяма тежест. Реалните измерения на кризата ще станат ясни вероятно месеци по-късно, но отсега е ясно, че ще бъдат много сериозни.