България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. И в най- тежки времена българският войник е бил последната самоотвержена преграда в защита на отечеството. Извоювала бляскави победи, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на храбростта и Българската армия.

Живеем във все по-неспокоен свят, в който суверенитетът и сигурността ще чертаят бъдещето на нацията. Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация, по този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване, добави президентът.

Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при ясни процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Затова решенията за националната сигурност не трябва да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, в същината му стои винаги човекът. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена и благоденстваща България.

„Благодаря Ви, че продължавате да отстоявате каузата „България“ с професионализъм и всеотдайност, нека Св. Георги ви закриля и вдъхва сила на духа“, обърна се президентът към военнослужещите.

Приемете моята благодарност за достойната ви служба в редовете на българската Армия – Вашето себеотрицание нека да остане за следващите поколения, допълни президентът в обръщението си към ветераните.

„Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни. И нека днес в този светъл празник проявим признателност към нашата армия. Днешният 6-ти май е по-различен – няма да има парад и гражданите няма да видят армията си на площада и в небето, но нашите военнослужещи са на своя пост. Нека са уверени, че нашата признателност към тях е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е ден на храбростта, която всеки носи в сърцето си. В дълг сме пред онези, които влизаха безстрашно в боя за България и загиваха с едничката надежда, че дават живота си за достойна България. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на примера им в нашето ежедневие. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение – силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение, затова нека почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича исканията си и не се примирява с несправедливостта и произвола“, допълни президентът.

На този празник се обръщам към младите българи, защото вие сте призваните да направите решителните крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България, допълни Радев. “Вие ще трябва да успявате и побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте – във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените”.

Желая здраве и мир на всички сънародници. Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ви направи по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, дързост и задружни усилия.

Честит ден на храбростта!, завърши президентът.