Имаме консенсус по отношения на мерките, предприети до момента. Имаме уговорка по няколко мерки за подкрепа на икономиката. Това съобщюи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг с патрньорите в управлението – вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидерът на НСФБ Валери Симеонов.

По отношение на българския туризъм сме на мнение, че секторът трябва да бъде подкрепен. Ще поработим следващите дни, разработвайки няколко хипотези. Темата не е дали да се оказва подкрепа, а как да се оказва тя. Надявам се в следващите дни да намерим най-доброто решение, каза още Томислав Дончев.

Ограничения на средствата в строителството няма да има. Това е шанс за заетост и за малки, и за големи, а като резултат носи нещо, което прави животът ни по-добър.

Данъци няма да се променят в никаква посока, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Каракачанов: Икономическата криза ще има влияние и върху демографията

Двете партии от ОП миналата и тази седмица внесоха различни предложения, свързани с туризма. От първия ден на пандемията говорим за това, че тя един ден ще свърши и не е без значение как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има влияние не само върху доходите, но и върху демографията, добави вицепремиерът Красимир Каракачанов.

За туризма някои предложения бяха одобрени, по други беше уточнено, че ще се работи по тях. Темата с ваучерите по една или друга форма беше приета, въпросът е да се уточнят нещата. Целта не е да се подпомага само един бизнес, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги да подпомогнат българския туризъм. Целта е тези пари да не изтекат навън, уточни Каракачанов.

Идеята е чрез тези ваучери да се ползват българските туристически курорти. Въпросът е какъв да е размерът, обясни още Каракачанов.

Симеонов: Разбрахме се за масите в заведенията и плажните принадлежности

Ще се прилага използването на талони или купони – ваучери, за туризма. Разбрали сме се те да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано. Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Категорично плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички – ще бъдат безплатни.

По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персона ще работи с шлемове, а не само с маски.

Ще се удължи правото на строителство по морето до 15 юни, обяви Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“.

Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

По язовирите също ще се ускори работата. Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките ремонти на Бели Искър и Огоста, където вече са започнали ремонтите на стените им, уточни Симеонов.

По строителството се предвижда засилването на работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост, добави още Симеонов.

Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави, и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове. В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти, коментира още Симеонов.