Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията, съобщи на брифинг в понеделник вечер финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Още утре в Народното събрание ще бъде внесен проектозаконът, който регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май.

Ще запазим програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дадат по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка, съобщи Горанов. Предвидили сме действието на някои от тях да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение на 13 май, каза още министърът.

Промените ще влязат с изменения в Закона за здравето. С преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и Закона за извънредното положение, поясни още Горанов.

От думите на Горанов стана ясно, че управляващите са се обединили около това, че трябва да се преминава към действия, свързани към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот.

Надявам се преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни партньори и партиите, които ни подкрепят да приемем този закон, който да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка, добави още Горанов.

След 13 май почти нито една мярка в социално-икономически план няма да отпадне, увери Владислав Горанов.

Променя се чл. 61 и чл. 63 в Закона за здравето

Независимо от това, че няма да продължи извънредното положение, продължават да важат противоепидемични мерки. Това налага промяна в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министърът на здравеопазването с наредба ще може да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразна болест, на заразоносители, на контактните лица, на карантината и на лицата, влезели на територията на страната от други държави.

Министърът на здравеопазването ще може по предложение на държавния главен здравен инспектор да обявява извънредна обстановка на територията на страната или на отделни територии на страната, обясни Ананиев. Конкретните мерки се определят с акт на министъра на здравеопазването.

Здравният министър съобщи, че 14-дневната задължителна карантина за всички, влизащи в България, ще остане.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват. Възобновява се разглеждането на всички дела, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов на брифинг в Министерски съвет.

Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем, посочи Данаил Кирилов.

Предвидени са изменения и конкретизация на действащите норми в т.нар. „социален пакет за защита“. Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, има по-дълги срокове.

Част от измененията в другите закони потвърждават и удължават сроковете във връзка с документите на чужденци, пребиваващи в България, по отношение на мерките, приети в Кодекса на труда и във връзка с неплатения отпуски, по отношение на Кодекса за социално осигуряване, по отношение Закона за държавния служител, по отношение на учениците.

Потвърждава се голяма част от мерките в областта на държавната собственост, на Закона за развитие на културата, на Закона за културното наследство, нови мерки по отношение на пречистването на водоизточниците, мерки за осигуряване на електроподаването на лечебните заведения, данъчни и акцизни мерки, предприети в основния закон за извънредното положение, включително и в закона за корпоративното облагане.

Няма да има НВО за 4 и 10 клас

В края на 4 и 10 клас тази учебна година няма да се провежда Национално външно оценяване (НВО). Компетентността на учениците ще се провери след началото на учебната 2020/2021, съобщи още Кирилов.

В закона е записано, че приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за учебната 2020-2021 г. се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование.