През изминалото денонощие в Испания са установени 164 нови смъртни случая от коронавируса, колкото и предишния ден, съобщи здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Общият брой на починалите в страната става 25 428 души. Заразените днес са 218 011, при 217 466 души вчера.

От днес носенето на предпазни маски в обществения транспорт е задължително. Милиони маски бяха раздадени на гарите и станциите на метрото в 50-ия ден от въвеждането на изолацията. Досега носете на маски беше само препоръчително, посочва Франс прес. Служители на общинската полиция и на гражданска защита, а също на Червения кръст, раздаваха маски на всички пътници, дори на тези, които вече имаха.

"Вече започва да има повече хора. Досега не бях виждала хората да носят маски, но днес вече го правят", казва на излизане от метрото 31-годишната Кристина Хименес, която освен с маска е и с ръкавици.

Стъпка към постепенно облекчаване на едни от най-стриктните ограничителни мерки в света е и отварянето при определени условия на малките магазинчета, книжарници и салони за красота. От днес испанците могат да посещават фризьорски салони и някои магазини - с предварителна уговорка и записване. Това се отнася за търговски обекти с площ под 400 кв. м, в които даден служител може да обслужва само по един клиент и в които трябва да се извършва дезинфекция по два пъти на ден.

Испания обаче остава в режим, наречен от правителството "фаза нула" в процеса на отпадане на ограниченията. Във "фаза едно" от днес са само 4 острова (три от Канарските острови в Атлантическия океан и Фоментера - най-малкият от Балеарските острови в Средиземно море).

На останалата част от страната това е обещано да стане следващия понеделник, 11 май.

На четирите острова вече са разрешени събиранията на 10 души, при условие че се спазва дистанция, магазините могат да отворят без резервация, могат да работят и пазарите, но все така ограничавайки броя на клиентите.