Единомислие има на щаба с КПП-тата. Смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин ако се наложи. Следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата, обяви премиерът Бойко Борисов.

За извънредното положение, юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона – санитарно-извънредно положение нека го наречем. Защото трябва да останат мерките 60 на 40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки, каза Борисов. Неща, които след 13 май ще останат със сигурност, но да останат в съответните закони или в общ закон, утре ще го обявим това. Да влезе в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре. Не сме съгласни да пускаме все още яслите и детските градини, добави Борисов.

Разрешаваме индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Може тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка. Лично Мутафчийски настоява да отворим и плувните басейни при спазване на мерките, каза Борисов.

Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде дезинфекция и дистанция. Заведенията на открито се отварят, ще се уточни как точно хората да ходят там, добави Борисов.

Възможността да се спазва физическа дистанция и дезинфекция е необходимото условие за да отворят заведенията на открито, както и защитните средства от страна на персонала. Където има заведения, чиито маси са на гъсто, това трябва да се разреди, посочи Мутафчийски.

Дори ½ от заведенията да се отворят, пак са работни места, поне няма да го има усещането, че светът е свършил. Ако тези мерки със сладкарниците и кафенетата сработят, ще ги пуснем още мерките. Ако се спазват мерките и нямаме много заболели и смъртни случаи, ще разхлабвам още и още мерките, каза още Борисов.

От утре инструкторите могат да работят – автоинструктори, авиация, шофиране. С дезинфекция, маски вътре в автомобила. Теоретичната подготовка или по интернет или ако са в зала – на дистанция.

Разбрахме се и за учениците от 7 и 12 клас, да се създаде организация, гарантирано за учителите, при мерки и дистанция да се проведат изпитите в срок, каза Борисов.

Само колективната дисциплина и ред ще помогнат, не сработят ли – веднага КПП-тата и веднага затваряме отново, каза още Борисов.

Всички мерки, които обявяваме днес няма да помогнат на хазната, всичко е насочено към подобряване физическото и психическото състояние на хората. Вирусът няма да мине поне 2 години, трябва да се научим да живеем с него, коментира още премиерът.

На въпрос на БГНЕС има ли план за конкретни срокове кога точно ще се разхлабват мерките, транспортният министър Росен Желязков отговори, че датата 13 май е единствената меродавна дата към момента.

Работи се по нов закон, в който ще бъдат включени всички мерки, които предвиждат права, а ограниченията, които съпътстват ежедневието ще се регулират по препоръка на щаба и със заповеди на здравния министър, каза Желязков.

Очакваме да имаме йо-йо ефект. Мерките, които се предвиждат за по-либерален режим в определени дейности следват общата матрица за физическа дистанция. Когато говорим за тази мярка, която беше съобщена в сектор транспорт, там ще се създадат условията – маски, ръкавици, обучения изпити не само по отношение на водачи на МПС, а и за авиация, морски и сухопътен транспорт, уточни още министърът.

Всяка мярка, която се отпуска, трябва да се анализира как се отразява в България и какъв е международният опит за отпускане на мерките. Целият свят се учи как се работи в условията на COVID 19, подчерта още Мутафчийски.