Цената на природния газ за България поевтинява с още 11.31% през месец май спрямо април 2020 г. Това стана ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране днес. По думите на председателя на регулатора Иван Иванов общото намаление на цената на сиьото гориво от 31 март насам е около 50%. 

Причината за това е промяната на цената на природния газ след изменението на условията по договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", както и значителното намаление на цените на международните пазари. В резултат на тези фактори, общото намаление на природния газ, спрямо цените до 31.03 т.г., е с 49.25%.   

В резултат на това падат и цените на топлата вода и парното средно за страната с 3.9%. Очаквано най-голямо е намалението за потребителите на топлинна енегрия в София - намаление с 5.15%. Във Враца – с 4.14%, Пловдив -1.08%, Плевен – 2.62%, Бургас -2.97%, във Варна- 1.30%. Във Велико Търново пък потребителите ще заплащат топлинна енергия с 3.04% по-ниска цена, а в Разград с 2.90%.

С утвърдените цени на топлинната енергия за месец май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до март 2020 г., е с 24.93%, каза още Иванов.

Припомняме, че първоначално общественият доставчик „Булгаргаз“ изчили намаляване на цената на природния газ с 6.67%. На базата на това се очакваше спад на тарифите на топлинната енергия до 3%.  И така от днес, 1 май, природният газ, продаван от дружеството, ще струва 22.35 лв./Мвтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 2.85 лв. за мегават час, става ясно от официално прессъобщение на дружеството.

С решението си Комисията утвърди от 1 май 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 5.84%.