На днешния 1 май през 1776 година е създадено тайното общество на илюминатите. Негов основател е немският философ Адам Вайсхаупт, който тогава е едва на 28 години. Професорът по църковно право и практическа философия на Университета Инголщат започва делото, което обезсмъртява името му, с двама свои студенти. Сдружението им се нарича Съюз на перфектибилистите (от латински: perfectibilis - способен на съвършенство). При това той приема прозвището „брат Спартак“. През годините илюминатите многократно са били демонизирани и поставяни в центъра на множество теории на конспирацията. Дари в наши дни са на сцената - някои сега им приписва главна роля в развихрилата се пандемия от коронавирус. Но чудно ли е това, след като все още има хора (и според едно скорошно изследване благодарение на залпови манипулации в интернет броят им расте), които вярват, че Земята е плоска? Предлагаме ви обзор за илюминатите от сайта webcafe.bg, чието оригинално заглавие е „8 страховити въпроса за илюминатите“. И внимание! Когато четете осмия въпрос, непременно си спомнете за хората, които вярват, че Земята е плоска.

Стане ли дума за сенчести групи, които контролират света, рано или късно стигаме до илюминатите. Те са тези, които оглавяват списъка на всеки уважаващ себе си последовател на конспиративните теории.
Само една от страниците Illuminati във Фейсбук има 3,4 млн. харесвания. Случайно стечение на обстоятелствата? Нейдете така.
Мадона поства песни в тази група, а Ютюб канали, привиждащи в почти всеки известен човек илюминат, имат по 200 000 абоната...
Марк А. Фенстър, професор по право от университета във Флорида и автор на книгата „Конспиративни теории: тайната и властта в американската култура“, обобщава дълготрайното присъствие на илюминатите в масовото съзнание така: „Абсурдно е, че се взима едно тайно съдружие, което е съществувало преди повече от 300 години, и до ден днешен продължават да се излагат аргументи за адекватността му сега. Самият факт, че дискусията около илюминатите още се поддържа, е поразителен“.
Илюминатите не винаги са били някаква безумна химера - те са били напълно реална група с амбициозни цели.
И действително - илюминатите вече не съществуват, но фактът, че много хора все още имат параноични убеждения за тях разкрива много - не толкова за тяхната власт, колкото за съвременната ни култура.
1. Кои са илюминатите?
В исторически смисъл понятието „илюминати“ е свързано с баварските илюминати - тайно общество, просъществувало само десетилетие - от 1776-та до 1785-та година.
Тази организация била основана от Адам Вайсхаупт, германски професор по право, който вярвал дълбоко в идеалите на Просвещението. Неговият „илюминатски орден“ е имал за цел да популяризира тези идеали сред елита.
Вайсхаупт е искал да просвети членовете-илюминати в областта на логиката, филантропията и други светски ценности - така че те да могат да влияят на политическите решения, когато се доберат до властта.
„Доста амбициозно за група от 6-9 души, но наистина има доказателства, че те са искали да контролират света“, казва Крис Ходап, съавтор на „Конспиративни теории и тайни общества: ръководство за начинаещи“, написана от него и Алис фон Канън.
Целите и репутацията на илюминатите често е надминава реалните им възможности, отбелязва Ходап.
В началото групата е била съставена само от шепа хора. А дори и в най-големия си разцвет, илюминатите са били между 650 и 2500.
Вярванията на илюминатите са се разпространявали и сред други групи - илюминати например са ставали членове на масонски ложи и по този начин са привличали членовете към своето собствено, конкурентно тайно общество.
2. В какво са вярвали илюминатите?
Има интересни исторически доказателства за странните ритуали на илюминатите, както и за идеалите им.
По всичко изглежда, че те са правили необичайни неща, че са използвали символи (от рода на совите), че са възприемали псевдоними, за да избягват идентификация, че са имали сложни йерархи от рода на Novice, Minerval и Illuminated Minerval, които са разграничавали елита от масите.
В началото, според Ходап, илюминатите не са имали доверие на никой, който е по-млад от 30 години (за разлика от нашия министър на здравеопазването). Известно е и че членовете на това тайно общество са били крайно параноични и са използвали подобен на шпионския протокол, за да запазват в тайна самоличността на членовете си.
Въпреки че са спазвали много странни ритуали, те всъщност са отстоявали възгледи за света, отразяващи идеалите на Просвещението - идеите за рационалното мислене и за самоуправлението.
Настроени срещу църквата и монархическата власт, илюминатите са били по-близо до революционерите, отколкото до управниците на света, тъй като са се стремяли да подкопаят могъщи институции от рода на монархията.
3. Успяли ли са илюминатите да завладеят света?
Историците са склонни да мислят, че в най-добрия случай илюминатите са имали скромен, да не кажем незначителен успех, в опитите си да постигнат влияние. Разбира се, и днес много хора вярват, че илюминатите контролират света. Доказателството на конспиративната им теза е очевидно: ако всемогъща тайна организация доминира света, така или иначе никога бихме разбрали за това. Нали?
Друг момент от познанието за илюминатите е, че често е трудно то да се различи от това, което знаем за масоните - нивата, на които те проникват и властта, с която се смесват.
Също толкова трудно е да се отграничи влиянието, което реално са имали. Едно обаче можем да твърдим - в равнение с представите на хората за влиянието им - очевидно доста по-малко.
Знаем, че сред илюминатите е имало по-видни представители на обществото - херцози и други лидери, личности, влиятелни за времето си, но забравени сега. Някои източници твърдят, че писателят Йохан В. Гьоте е бил член на групата, макар че други оспорват тези твърдения.
Естествено, влиянието на илюминатите зависи от това в кои твърдения за тях вярвате.
Ако мислите, че техните революционни идеали са се разпространили и към други групи като например якобинците по време на Френската революция, то илюминатите очевидно са извършили успешна дейност.
Ако смятате, че тези идеали биха се наложили така или иначе - то очевидно и напълно в духа на рационалното мислене, изповядвано от историческите илюминати, сте съгласни, че организацията е била просто любопитен, краткотраен феномен.
4. Защо изчезват истинските илюминати?
Показателно колко могъща е една организация е, ако един-единствен човек еднолично успява да сложи край на съществуването й.
„Илюминатите са ликвидирани“, казва Ходап. „А след тях са се опитали да възраждат организацията през годините, но повече като схема за печелене на пари“.
През 1785 година, херцогът на Бавария Карл Теодор забранява тайните общества, включително илюминатите - и въвежда сериозни наказания за всеки, който се присъедини към тях. (В България имаше опит неотдавна да се забрани на членовете на съдебната власт и на политици да членуват в тайни общества - неуспешен.)
Повечето от тайните на групата са разкрити и огласени.
Ако вярвате на повечето историци - с това настъпва и краят на съществуването на илюминатите.
От момента на разтурването на тайния орден обаче, митът за тях се разраства.
Както се описва в „Енциклопедия на конспиративните теории в американската история“, открити документи в домовете на висши членове на ордена на илюминатите като Ксавиер фон Звак потвърждават някои от най-зловещите теории за илюминатите, от рода на мечтите им за световна доминация и култово поведение, въпреки че тези документи може и да преувеличават истината за групата.
5. Щом илюминатите са изчезнали, как легендата за тях продължава да съществува?
Почти веднага след разтурването на ордена се зараждат конспиративни теории за групата.
Най-прочутите конспиративни теории са дело на физика Джон Робисън, който през 1797-ма обвинява илюминатите, че са проникнали в редовете на масоните. Абат Августин Баруел допринася за „конспирацията“, като доразвива теорията, че тайни общества, включително илюминатите, стоят зад Френската революция.
По-късно някои от основателите на САЩ успяват да засилят интереса към илюминатите от другата страна на океана.
През 1798-ма Джордж Вашингтон пише писмо, в което обсъжда заплахата от илюминатите. Той самият вярва, че тази заплаха е избегната, но споменаването им от него всъщност само засилва мита за тях.
В паниката, предизвикана от антиилюминатските книги и проповеди, Томас Джеферсън се оказва (неоснователно) обвинен, че е член на групата.
Въпреки че тези ранни паники около илюминатите отминават бързо, те създават на групата легитимност, която по-късно придава на тезата за многовековна конспирация още по-голяма убедителност.
6. Свързани ли са илюминатите с масоните?
Конспиративните теории винаги са били популярни в САЩ, но в продължение на векове илюминатите са предизвиквали по-малко страх от масоните.
През 1828-ма е създадена антимасонска партия, която да се бори с тайната организация. Въпреки че тя скоро прекратява съществуването си, масоните остават любим източник на параноя в Америка.
Тъй като илюминатите са набирали много от членовете си в Европа чрез масонските ложи, двете групи често са обърквани.
До известна степен параноята около масонството произлиза от реалното влияние на ложата в САЩ.
Много от основателите на Америка, доказано, са членове на масонски ложи. Някои основни американски символи също произлизат от масоните: има убедителни аргументи, че Всевиждащото око над пирамида върху доларите произлиза от масонската символика. Има обаче и аргументи, че то е християнски символ; онова, което знаем със сигурност, е че то няма нищо общо с баварските илюминати.
Ранната параноя по отношение на масоните може да ни помогне да проумеем конспиративните теории за илюминатите в наши дни.
„Хората използват понятие като „илюминати“, за да дефинират всичко, което не харесват или което противоречи на техните ценности“, казва Йозеф Учински, политолог в университета в Маями и съавтор на „Американски конспиративни теории“, заедно с Джоузеф Парънт.
7. Защо през XXI век хората все още вярват в илюминатите?
Илюминатите никога не са изчезвали напълно от масовата култура - за тях винаги се е говорело под сурдинка, на фона на събитията.
Но в средата на 70-те години, те се завръщат с гръм и трясък заради литературната трилогия, която придава на групата едновременно плашещия и абсурдно смешен имидж, който тя притежава сега.
Трилогията „Илюминатус“ на Робърт Шиа и Робърт Антон Уилсън представя илюминатите с иронична безпристрастност.
Тази трилогия се превръща в фундаментален елемент на контракултурата и преплитането в нея на реални изследвания с фантастични елементи, връща илюминатите отново в центъра на обществения интерес.
„Тя беше отличен пример за стила на иронизиране на елитните форми на власт след 60-те години“, казва Марк Фенстър. „Тази иронична визия за конспиративна теория е изключително масово разпространена. И може да бъдете и сериозен конспиратор, но и същевременно да се шегувате с нея“.
Оттам нататък, илюминатите се превръщат периодично в главен герой в популярната култура - примерно в свръхпопулярния роман на Дан Браун „Шестото клеймо“. В най-различни субкултури групата често се комбинира със сатанизъм, митове за извънземни и други идеи, които са били тотално чужди на първите баварски илюминати.
Учински уточнява, че повечето американци в момента не вярват реално в илюминатите.
В проучване на конспиративните теории, което той провежда през 2012 година, няма хора, които открито да заявяват, че групи от рода на масоните или илюминатите контролират политиката.
Въпреки това, те остават трайно в колективното човешко съзнание, служейки като повод за шеги и източник на слухове.
8. Ще ме убият ли илюминатите, защото съм прочел този материал?
Със сигурност вече знаете твърде много, ако сте прочели този материал. Пазете се и се оглеждайте внимателно за скрити символи!