Министерството на земеделието, храните и горите ще въведе специална мярка за подпомагане на зеленчукопроизводителите, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на извънреден брифинг в Министерския съвет, прдаде репортер на БГНЕС. Мярката е била обсъдена тази сутрин с премиера Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов и земеделския производител Красимир Кумчев, който е и автор на мярката.

Кумчев обясни, чеоще на 13 март е предложил шест мерки за подпомагане на производителите, като държавата вече е въвела пет от тях. “Остана една последна, но много важна – това да се стимулира допълнително зеленчукопроизводството – само то, с допълнителни средства. Това бе направено в съседна Гърция. Като едногодишни култури зеленчуците са тези, които в рамките на тази календарна година могат да отчетат ръст. Като програма минимум на тази мярка, не трябва да допускаме спад, а като максимум – да има някакъв минимален ръст. По-голямата част от насажденията са трайни, но нито при тях, нито при животновъдството е възможно в рамките на тази година да има ръст с мерки, които се взимат в момента. Иначе е ясно, че всички сектори имат нужда от подпомагане. Философията на мярката, която предлагам, е за разлика от сега действащите мерки за подпомагане – обвързаната подкрепа, при която се иска минимален добив от декар без значение от цената, на която е реализиран, предлагам да се даде допълнителна субсидия върху дохода на производителите. Тоест, производителя трябва да произведе и продаде зеленчуци, и на база на този доход, да получи допълнителна субсидия. В практиката много масово се ползва производителя да продаде един тон краставици по левче килото, но по фактура ги продава за 20 стотинки килото. Тази мярка ще извади производителите на светло, а и малките производители ще имат интерес когато продават по борси и др., да издават фактура. Ако не издават фактура, няма да получат субсидии. „Смятам, че това ще бъде много работеща мярка, която умишлено исках да се каже днес, защото един разсад се гледа за 35-40 дни. Така разсадът ще е готов за около 1 юни, а след 15 юни се случва само за няколко култури. Масовото изнасяне на разсадите на зеленчуците на полето е до 15 юни, когато минават сланите“. Призовавам земеделските производители, които имат становището направителството, че ще бъдат подпомогнати извън досегашните мерки, да си подготвят разсадите и да си определят културите.

Обсъдихме и с премиера самата реализация на продукцията да остане на грижата на производителите, като всеки сам си направи сметка какъв зеленчук и в какви обеми да произведе, за да може да я продаде и осчетоводи”, съобщи още Кумчев.

Според министъра на земеделието Десислава Танева въпросната допълнителна подкрепа се очаква да бъде финализирана като възможност с решение на ЕК в обхвата на ПРСР. Танева напомни, че и към момента текат срокове за подпомагане на земеделските стопани. 3644 стопани ще бъдат облагодетелствани с по 25 евро на декар, които досега не попадаха в мярката заради необлагодетелствани терени, но с промяна в критериите вече ще могат да бъдат подпомогнати.

ЕК одобри шестата нотификация на България, благодарение на нея 175 милиона евро се пренасочват към няколко мерки – 40 млн. са за биологично производство, парите вече са на тяхно разположение и могат да заявяват площи, пчелни семейства и животновъдство, и е отворена за нови биологични производители след като три години мярката не работеше; другите пари ще бъдат за биологична сигурност, за малките стопанства, както и за нови млади фермери.

Особено важни са производствата, на които предстои реколтирането, осигурени са възможности за преминаваме на сезонни работници през КПП-та, както и придвижването на техниката. Основното предизвикателство пред нас и производителите остава как да се пласира продукцията предвид затворените хотели и ресторанти.

МЗХГ ще представи нова мярка в подкрепа на производителите на грозде, като в момента се очаква подкрепата й – за бране на зелено с определена ставка на декар, съобщи още министърът.

България е една от най-слабо засегнатите държави в Европа от коронавируса, това е причина управители и собственици на различни винарски изби да отбележат ръст на износа на продукцията си в чужбина, допълни Танева. Окончателни данни, обаче, ще има при появата на новата продукция и тогава ще обявим данните, обяви още министърът.

Факт е, че към момента по информация от земеделските производители тече активна комуникация между тях и търговските вериги. Независимо от степента на това доколко ще е успешна подобна мярка, то със сигурност тя ще има ефект. Към момента съм спокойна да ви отговоря, че няма продукция, която да е изхвърлена, за разлика от съседни нам страни. Бяхме пред такава хипотеза за няколко оранжерии, но нещата се нормализираха. Особено с идващата реколта от череши, като България е изключителен производител на череши. Една от веригите вчера потвърди, че изпраща смс-и на производители с въпрос дали са готови вече да сключват договори за продажби. „Доволна съм от тази комуникация, като процесът не е приключил“, допълни Танева. Веригите имат също такава активна комуникация с производители на мляко и млечни продукти, както и с месопроизводители.

Два пъти повече български агнета ще бъдат заклани за Гергьовденските празници спрямо миналата година, отчете Танева. Така че със сигурност няма да има дефицит на месо, а ако има – той ще е предизвикан от проблеми с доставките.

В сектора на розопроизводството ситуацията е много тежка, и за да облекчим производителите с достъпа на работна ръка, направихме промяна в закона. Чакаме само парламентът да заработи, уточни министърът.